Sf. Andrei, strigoi, usturoi…

Am cautat cateva informatii despre legenda (transformata de unii in spectacol de radio/televiziune) cu strigoii din noapte de Sfantu Andrei (29/30 nov). Sfantul Andrei este considerat de romanii „patronul” lupilor. Legenda vine (probabil) din timpul dacilor, cand, in perioada 14 noiembrie-7 decembrie avea loc sarbatoarea anului nou (dacic). In aceasta perioada se practicau diverse ritualuri inchinate lupului, animalul totemic al dacilor (cuvantul dac vine, in opinia lui Mircea Eliade din frigianul daos=lup).
Populatia autohtona, dupa crestinare a suprapus peste sarbatoarea pagana a anului nou dacic ziua Sfantului Andrei. Aceasta sarbatoare cuprinde in unele zone locuite de romani (Valea Nistrului) diverse ritualuri: moartea si renasterea lui Santadrei (Bocetul Andreiului „se confectioneaza o papusa din carpe, se aseaza pe lavita si este bocita de fete), ospete nocturne Noapte Strigoilor, Pazitul usturoiului, excese de mancare si bautura (amintind de orgiile antice), consumarea de mancaruri (Turta lui Andrei) si bauturi (CovaÅŸa) rituale.
In Noaptea Strigoilor se intalnesc Strigoii Morti si Strigoii Vii si isi aleg conducatorul pentru un an de zile. In aceasta noapte strigoii vii isi parasesc trupul iar cei morti sicriile, umbla prin lume si iau puterea barbatiilor, strica taurii, se joaca cu lupii si ursii. Oamenii isi iau diverse masuri de protectie impotriva lor mancand usturoi, ung cu usturoi coarnele vitelor, usa casei, uneltele de pe vatra focului iar tinerii se intalnesc intr-o casa unde Pazesc Usturoiul si petrec precum la Anul Nou.
Toate semnificatiile acestor ritualuri probabil ca nu o sa le stiu niciodata, fiind pierdute in timp, dar daca mai stie cineva diverse chestii sa le bage la comentarii.

http://ro.altermedia.info/index.php?p=1797

Facebook Comments

20 de comentarii la „Sf. Andrei, strigoi, usturoi…”

  1. da, are loc o lupta, am încercat sa il convingem pe Zmarandescu sa vina şi el de partea strigoilor vii, da n-a vrut. cica jiji îl plăteşte mai bine.
    dupa luptă ăi morţi se împaca cu ăi vii şi isi tratează rănile.

  2. Bai, vezi ca aia mortzii nu pot fi atinsi decat cu arme descantate sau de argint si in plus au si HP-ul si `damagele` mai mare…
    Io cred ca aia Morti castiga mai mereu si mai intra si aia vii ca Dinamo la cupa.

  3. Nu e o gluma atunci cand vorbim despre strigoi,moroi pricolici,boroscoi sau fantome,dar bineinteles ca la toate aceste intamplari exista un raspuns rational…….stiinta poate raspunde,dar au existat cazuri adevarate,de ex: marinarul Domaniah a gasit pe mare un naufragiat mort.Capitanul i-a facut o inmormantare pe banii lui asa cum trebuie facuta o inmormantare,dupa un anumit timp…….capitanului Domaniah i s-a aratat fantoma naufragiatului mort care aceasta ii multumeste sh ii spune k daca va pleca pe mare……va muri…….capitanul nu a tunit cont mult de asta sh dupa o anumita perioada a plekt pe mare unde corabia sa fiind inghitita de apa marii………adevarata intamplare.Dar auzind de moroi……se spune k moroii sunt copii care mor imediat la nastere sh nu sunt botezati,ei se intorc la usa mamei lor sh incepe sa planga,facandu-i viata mamei un film de groaza…..acei copii care mor la nastere se intorc in viata reala sh isi chinui mamele.Sunt doua feluri de strigoi…strigoii buni sh strigoii rai=>strigoi buni sunt acei care nu te sperie ci nu se poate adapta q gandul k nu mai sunt vii sh stau intre doua dimensiuni,mai precis intre rai sh iad…..anumite persoane,copii knd se nasc sau adulti sunt urmariti de strigoii buni kre li se arata doar cateodata,acestia au menirea de ai ajuta pe oameni…mai precis strigoii vi.Strigoi morti sau rai…….nu trebuie luata in consideratie k strigoii sunt personaje horror,deoarece acestia rareori se intampla sa ucida,dar foarte rar aceasta cum ar fi o nemultumire pe kre a avut-o in familie sau neam,acestia se intorc la viata luand forma de lupi kre sfasie animale sau cateodata sh oameni sar la oameni…….dar knd intalniti asha ceva….nu conteaza ce e…..cea mai buna metoda este sa te inchini…dar va asigur k nu aveti ce sa vi se intample nimic rau………dak doriti mai multe decat multe informatii va rog intrati pe id meu madalin_dave2007 site-ul meu va fi lansat peste cateva saptamani.va salut sh aveti grija sa inchideti bine geamurile :))))

  4. yo nu am vzut niciodta,dar mi povestesc bunicii mei k chiar exista orataniile astea….voi ce ziceti exista?yo habar nu am ce sa mai cred…uni zik k d,alti k nu….

  5. strigoi.intradevar eu nu am vazut unu dar,nu cred pana nu vad asa ceva.intradevar cand te gandesti e ceva sinistru sa-l infatisezi mai ales sculat din sicriu.tradiile sunt luata din mosi stramosi………asa ca ……intradevar ma-i folosesc si eu usturoiul de sf. andrei,

  6. Am un prieten de la bunici(acum nu mai tinem legatura) care a fost purtat de strigoi. Ii placeau discotecile si alea alea ..si intr`o seara s`a dus la discoteca, cu bicigleta, 2 sate mai incolo, de satul unde locuia. A fost dat disparut 2 zile, dupa care a aparut cu hainele sfasiate, plin de sange si rani si cu ochii rosii. Mi`a povestit ca se intorcea de la discoteca, pe la 2 si ceva si vazuse in fatza lui ca un fel de luminita, care se tot apropia de el. a trecut prin ea( ca si cum ai trece printr`un val de fum) si dus` a fost :-j . L`a purtat cine stie pe unde, din moment ce a ajuns in halul` acela acasa.
    Pe urma..azi imi povesteste o colega de liceu,recent intoarsa din Portugalia, ca la intoarcere, pe autostrada, au vazut ( nu doar ea, ci toti cei care erau in masina) o femeie cu un carucior, care pur si simplu statea on mijlocul drumului. 😐
    Prima data nu credeam in asa ceva, si mai mult ca probabil nu credeam nici azi daca nu`mi povesteau chestiile astea cineva de incredere :|.
    Anyway, se zice ca te simti ft ciudat daca vezi vreun strigoi..sentimentul mi`e strain, dar nici nu`mi doresc sa`l cunosc.

  7. Eu cred in fantome strigoi si multe altele pt k mi sa intamplat de multe ori sa vad cate ceva … pt mai multe info. lilsissy_girl

  8. ma flavia sa sti ca treaba cu purtatu am mai auzito si yo de la multi mai in varsta care cunosc si care li sau intamplat nu lor si prietenilor lor si treaba cu strigoii vi care au coloana vertebrala prelungita mie nu mi se intamplat , dar cred in asa ceva , si faza cu mirasa e chiar adevarata i sa intamplat unu bunic de a unu prieten deal meu si faza cu cainele mai demult erau foarte dese aceste fenomene , dar akm sau rarit si sigur nor sa se mai intample

  9. nu vreau sa cred ka exista asemenea lucruri…sau mai bine zis fiinte….mi-e frica si sa intreb de unde luati bazaconiile astea:))….sa fim seriosi….”strigoi , pricolici”….bunicul meu imi ziscea asemenewa chestii cand eram mikutza ca sa nu stau noaptea afara:))….sau ma mintea ca exista „seringatori”….si daca mergem in lanul de porumb au sa ne suga sangele:))

  10. deci…..strigoi , varcolaci si chestii deastea chiar nu stiu daka sa cred sau nu:-?? e destul de…..nepermis de dumnezeu sa zic asa:| eu asa consider:| dar…..cu spiritele si fantomele e pe bune:) mai mult ca sigur:)

  11. Acum ca e vorba hai sa va zic eu o poveste de sf Andrei,este pe data de 29 noiembrie(in caz ca nu stiati)…In fine,este vreo 10 seara si eu cu inca 2 prieteni(asta se intampla acum un an)Era luna plina si erau vreo -2 grade si ne era cam vrig.Dar acum sa trecem la subiect.Noi mergeam pe trotuar cand mama m-a sunat sa vin acasa urgent(si-a amintit ca e 29,adica noaptea strigoilor).Eu nu am bagat de seama am ras,si apoi i-am inchis telefonul.E

  12. bai fratilor nu mai vorbii aiurea si nu va mai dati cu parerea ca habar n-aveti si pe desupra mai si inventati si mai si mititi….NU EXISTA ASA CEVA NEBUNILOR.sunt simple mituri

  13. fa spun eu daca exista stigoi.sa stiti si voi ca exista strigoici.atuncea cand un om moare si nu il pazeste nimeni o noapte intreaga se transvorma in strigoi si dupaia te banduie si ori iti da un semn ca e ori tise arata da tise arata urat plin de sange si te banduie mereu da sa stiti ca nu sunt sigur daca fa face frun rau da sau nu habar nam dar eu cred ca doar te sperie

  14. Sunteti o adunatura de tampiti.
    Voi realizati ca vorbiti despre niste rahaturi cu orz ?
    Nu exista strigoi sau vampiri sau ce cacat va mai trece prin mingea aia de pe gat.
    Am crezut ca nu vad bine cand am vazut ca voi luati in serios chestii retardate cum ar fi „luatul de strigoi”.
    Incercati sa folositi si voi, macar putin creieru` ala al vostru, in caz contrar o sa putrezeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.