Prin autobuze

Azi initiez o noua categorie: RATB. Cred ca este un univers fascinant, paralel, in care se intampla o multime de lucruri pe care cei cu masina personala si care nu isi transpira fundu in autobuze la ore de varf le rateaza.

Acu 2 zile, in autobuzul 104, la statia Muncii aud un zgomot de fundal cumva enervant si nu imi dateam seama ce este (motorul autobuzului facea zgomot, usile se deschisesera si intra zgomot si de afara). Dupa inchiderea usilor si pornire ma indrept spre usa. Un tip la vreo 30 de ani, cu gel in cap si paru dat pe spate, cu transpiratie la tample, asculta de pe telefonu mobil manele cu sonoru dat la maxim. Si urla nenorocirea aia de telefon. Faza era ca urla, da nu intelegeam cuvintele. Era mai mult zgomot. Stupid.

Ieri de dimineata, autobuzul 117, plin de fel de fel de lume pestrita ce iesea din Ferentari: muncitori la 30-40 de ani galagiosi, doamne intre doua varste, batrani bolnavi, tigani de diverse dialecte – cu costume specifice, pustani prosti – toti egali in fata caldurii si a transpiratiei. Ma urc si eu. Dupa vreo doua statii, un tip la vreo 40 de ani, burtos, genu de om care munceste (sau care a muncit) in uzinele patriei, vrea sa coboare. Pentru asta trebuia sa ii fac loc. Incerc sa ma dau nitel intr-o parte. Nu e suficient pentru burta lui asa ca ma intreaba „Cobori shachira?”. Socat, ii raspund: „Nu shachirel” si ma retrag si mai mult. Trece cu greu si coboara. Idiot.

Tot ieri, la venire de la munca, pe 104. Ma urc si vad un loc liber langa o doamna carunta. Astept 1 minut sa vad daca se aseaza cineva si cum nu se ducea nimeni ma duc eu. Ma asez. Observ ca doamna arata putin dubios. Imi arunca vreo doua priviri pierdute. Le ignor, da’ mi-era jena sa ma scol de pe scaun. Ma apuca o durere de cap si stau cu cu capu in maini. Dupa vreo 2 minute aud ca ma intreaba foarte incet ceva. Ridic privirea si spun „Poftim?”. Pune din nou intrebarea la fel de incet, dar acum eram atent si reusesc sa inteleg „Sunteti arab?”. Putin mirat, dar nu foarte pentru ca mai am fost intrebat asta, ii raspund sec „Nu”. Tace. Dupa vreun minut zice iar la fel de incet „Am niste par de pisica.” Nu inteleg ce vrea sa spuna si zic „Poftim?”. Ea: „Am niste par de pisica pe mine, da se ia la spalat”. Eu, zambesc „Da, asa e. Se ia” si tac. In gandu meu: „Sa vezi ca va trebui sa conversez cu tipa pana la Unirii si e traficu aglomerat, o sa fac o juma de ora.” Dar spre mirarea mea a tacut. Cand mai aveam doua statii pana la Unirea, dupa Nerva Traian, o aud din nou (tot incet): „Ati fost vreodata la patinoarul de aici?”. Ma intreb care patinoar si zic „Nu”. Ea: „Nuuu? Il cunoasteti pe Petrica?”. Eu: „Nu”. Si incepe sa imi povesteasca ce frumos este sa patinezi sau sa schiezi. Sa fii dus cu telescaunu pe sus pe munte si sa iti dai drumu de acolo cu schiurile. Si ca telecabina merge pe sus si ca bulgarii si yugoslavii se duc la serviciu cu telecabina. Oh, God. Am ajuns la Unirea. Tasnesc de pe scaun si cobor. In orice caz, o simpatizez mai mult pe femeia asta decat pe ratatii aia doi despre care am scris inainte.

Facebook Comments

2 comentarii la „Prin autobuze”

  1. Mie mi s-a întâmplat într-o zi, pe când mă întorceam de la facultate cu troleibuzul, să mă întrebe unul care călătorea pe scară (eu stăteam lângă uşă, că mai era o staÅ£ie până să cobor): „Aici ?” .Eu, mirată, în gând: „Aici ce?” .I-am făcut numai semn cu capul. Nu ÅŸtia dacă să mă întrebe „Aici coborâţi?” sau „Aici cobori?” …Idiot.

  2. Corectitudine sau exces de zel?

    Marţi, ora prânzului. Cartierul Tudor, forfotă de şantier: se schimbă ţevile de apă, conductele de gaz, se asfaltează. Se circulă haotic.
    ÃŽn staÅ£ia de autobus de la Favorit, un grup de oameni aÅŸteaptă cu stoicism. Apare un maxi taxi, roÅŸu ca para focului, de la Transport local. AliniaÅ£i cuminÅ£i la portiera din faţă oamenii se urcă, bucuroÅŸi că sunt locuri. Mai bine zis s-ar urca, dacă o doamnă respectabilă cu părul alb nu ar trezi brusc interesul ÅŸoferului. „Am legitimaÅ£ie”-spune doamna arătând spre geanta ei voluminoasă de unde ar fi greu să scoată la repezeală actele, dar le va arăta mai târziu, ca să nu Å£ină lumea în loc-părea să spună gestul ei. Măria sa Åžoferul e neîndurător: „S-o văd!”-tună uitîndu-se pe geam. „Şi buletinul!”, mai adaugă fără milă. Femeia cotrobăie de zor în geanta voluminoasă, vădit jenată de situaÅ£ie, încercând să se scuze că vine de la medic, a aruncat în geantă actele, dar le are…ÃŽn spatele ei alÅ£ii mai descurcăreÅ£i se strecoară nestingheriÅ£i spre locurile din spate. CeilalÅ£i aÅŸteaptă, clipele trec…alte mijloace de transport vin ÅŸi pleacă din staÅ£ie, noi stăm. ÃŽn cele din urmă ies la iveală actele femeii, cade reÅ£eta în geantă, arată legitimaÅ£ia…”Şi pe verso! Că de aia aveÅ£i s-o aveÅ£i în mână la urcare. Nu s-o Å£ineÅ£i în geantă”-ÅŸi aprobă să treacă mai departe femeia. Nu uită să adauge parcă nemulÅ£umit „Pentru treizeci de mii, pe tot anul!”
    Atmosfera apăsătoare nu m-a părăsit nici după ce am coborât, lăsând locul altora care se grăbeau să se urce, neştiind ce tratament ne(o)-european îi aşteaptă. M-am uitat totuşi înapoi, să văd numărul de înmatriculare a maşinii: MŞ 07KYZ, căci şoferul n-avea nume.

    *ca sa vezi ca nu doar in capitalie…
    text publicat in ziarul local

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.