Valea lui Stan: RT-ul

Am primit miercuri (dupa un weekend de 4 zile cu ocazia zilei de 1 mai, cand am fost la Herculane) un mail de la Stefan daca vreau sa merg pe Valea lui Stan sambata. Bineinteles ca vroiam. Asa ca sambata dimineata, am luat taxiul spre gara si m-am urcat in trenu spre PiteÅŸti. Stefan si Radu s-au lasat asteptati si au ajuns cu vreo 5-6 minute inainte sa plece trenu. In PiteÅŸti trebuia sa stam vreo 20 de minute si sa luam trenu (la 9.45) spre Curtea de ArgeÅŸ. Am profitat de timp si m-am dus la o patiserie vis-a-vis de McDonald’s si mi-am luat o cafea si un cort cu ciocolata in care nu am gasit nici o urma de ciocolata.

Trenu spre Curtea de ArgeÅŸ mi s-a parut foarte interesant. Este un singur vagon locomotiva, circula in regim de personal si face cei 38 de km intr-o ora si 5 minute.

Ajunsi in Curtea de ArgeÅŸ, trebuia sa gasim de unde pleaca microbuzul spre Aref. L-am gasit cu ajutorul unui alt sofer de microbuz care ne-a transportat cei 500 de metri cat separa gara de locul de unde pleaca aceste microbuze.

Cu microbuzul mergem pana in Căpăţâneni (~20 km) destul de inghesuiti spre nemultumirea lui Stefan care nu intelegea cum de coboara intr-una oameni dar tot la fel de aglomerat este. De aici incepem sa urcam urmand drumul national, in timp ce microbuzu o ia spre stanga spre Aref. In timp ce mergeam fara prea multa dorinta incercam sa facem autostopul si pana la urma ne ia un nene care nu prea a inteles de ce am mers cu trenu 4 ore+ pentru un traseu care dureaza dus – intors 3 ore. Ne lasa la intrarea in traseu (la vreo 6 km de Căpăţâneni, intr-o curba ac de par, langa o troita).

Incepem sa urcam, trecand de doua ziduri anti-viitura (sau anti ce or fi ele) fiind nevoiti sa abandonam catelul pe care il hranise Stefan in cele 5 minute cat am stat, inainte sa incepem sa intram in traseu. Timp de vreo 30 de minute mergem exact pe langa rau, trebuind din cand in cand sa trecem de pe un mal pe altul al lui sarind din piatra-n piatra. Din fericire apa nu depasea inaltimea pietrelor puse pentru a pune piciorul pe ele, astfel incat nu am avut probleme cu alunecari.

Ajunsi la prima scara, eu am ramas cateva clipe cu gura cascata gandindu-ma: „Pe acolo?…” Nu era cine stie ce sa trec pe o astfel de scara – trecusem eu si prin locuri mai naspa, problema era ca imi parea foarte instabila, la capete fiind legata cu sarme (groase, dar totusi…). A trecut intai Stefan, apoi Radu, in timp ce eu le faceam poze si fiind pe faza sa nu ratez momentul cand pica vreunu. Nu a picat nimeni… La capatul de sus al scari, spre suprinderea noastra am gasit un colt amenajat unde era o iconita cu Fecioara Maria si monede (si de la inceputul/mijlocul anilor ’90). Probabil ca cineva a fost foarte usurat sufleteste ca a scapat cu viata dupa ce a trecut scara aia…

De aici traseul incepe sa devina din ce in ce mai solicitant psihic si sa necesite tot mai multa atentie pentru fiecare pas. In unele zone, o alunecare a piciorului te poate duce direct in apa (foooooarte rece) a carei adancime nu o puteam ghici in unele zone (iar eu nu stiu sa innot) sau in stanci. O astfel de trecere a fost aici, care mie mi s-a parut mai naspa decat prima scara si pe care Radu a trecut-o destul de greu, cu ajutorul lui Stefan. Mai sarim peste cativa bolovani, mai mergem pe o scara cazuta si ajungem la ultima portiune, de unde nu am poze pentru ca aici mi-am bagat aparatu in rucsac si, dupa ceva timp de gandire, ne-am hotarat sa ne descaltam si sa o luam prin apa. Pana la capatul vaii, dupa spusele lui Stefan, mai erau vreo 5 minute dar care trebuiau facute prin rau. Cum nu mai facusem niciodata asa ceva, eram dornic sa incerc si senzatia asta. Ma descalt, imi dau pantalonii jos si o iau prin apa dupa Stefan care trecuse deja prima bucata de apa si ajunsese pe o portiune de uscat. Prima senzatie, „hai ma ca nu e asa de rece”, a durat 2 secunde. A doua senzatie: simt o durere pana in genunchi la dreptu dupa care o amorteala si o durere pe ambele picioare. Apa imi ajunsese dincolo de genunchi. Sar pe partea celalalta a raului. Vreo 10 secunde ma dor picioarele infiorator, dupa care totul revine la normal. Radu face aceasi operatiune si ajunge langa mine. Eu o iau mai departe spre Stefan… Ajung langa el, aceleasi senzatii dar parca durerea a fost si mai naspa si mai lunga. Ma uit cat mai era. Ar mai fi trebuit sa fac chestia asta de cateva ori, timp de cateva minute. In ritmu asta ne lua 20 de minute, nu 5. Apa il hotaraste de tot pe Radu sa spuna ca nu mai merge si ca ne asteapta acolo. Ma mai gandesc si eu si zic ca mi-a ajuns apa rece. Imi fac curaj si o iau inapoi. Ne imbracam si o luam incet in jos (eu cel putin nitel dezamagit si cu gandu sa revin la toamna cand e apa mai calda si mai mica si poate cu ceva echipament).

Cu vreo 10 minute inainte sa iesim in sosea, la o banala trecere a raului Stefan aluneca pe o piatra uda si ajunge in fund direct in rau. Apa i-a ajuns pana la gat si l-a dus la vale nitel pana a reusit sa se echilibreze si sa sara pe mal putin nedumerit de ce s-a intamplat si ce are de facut. Ii strig „dezbracarea urgent”. Se uita la el si vede ca e ud. Isi da rucsacu jos, scoate rapid electronicele (care erau ude toate: telefoane, gps) din el si incepe si el sa se dezbrace. Se sterge, face rost de o bluza si un hanorac de la Radu si de la mine dar pantalonii si bocancii a trebuit sa ii imbrace uzi (dupa ce au fost storsi). Chestia asta m-a facut sa casc si mai bine ochii pe unde calc si sa incerc sa fiu ceva mai prudent. Din fericire s-a intamplat aproape de iesirea din traseu asa ca nu au mai fost decat cateva sarituri peste rau. La intoarcere, am regasit catelul pe care il abandonasem si pe care Stefan l-a hranit cu sandwitch-urile lu Radu (spre nemultumirea acestuia). Incepem sa coboram pe sosea, sperand sa mai avem norocu de la venirea cu autostopu (fiind deja in mare intarziere). Ne rasfiram pe sosea, Stefan ramanand mult in spate. Ne depaseste mai multe masini care ar fi putut sa ne ia… dar nu a fost sa fie. Vad la un moment dat ca vine o masina, ridic mana dupa care observ ca e un Volkswagen destul de aratos. Renunt si ii zic lu Radu „Asta nu ne ia sigur, nu ma mai obosesc” si las mana jos. Surprinza insa: a incetinit si se apropie de noi. In masina era si Stefan. Un nene mare, cu mustata iese din masina, nu zice nici o vorba si incepe sa scoata diversele chestii care ocupau loc in masina si sa le bage in portbagaj. Goleste o punga cu mancare si la catelul nostru (care ne urmase pana aici) dupa care scoate prima propozitie, fara sa se uite la noi: „Hai urcati”. Ne urcam, ce sa facem… Omu venea de la pescuit (avea o lanseta in masina si era imbracat ca la peste). Il intreaba cate ceva pe Stefan de diversele rauri dupa care tace… Zice ca vrea sa treca pe la pastravaria din Oesti da ca ne duce pana in Curtea de Arges. Excelent, in gandu meu. La pastravarie a injurat ceva, ca nu era nimeni pe acolo s-a urcat in masina si ne-a dus in Curtea de Arges. Am vrut sa ii dam bani da a mormait ceva ca „Lasati… luati-va si voi o bere”. Saru-mana.

Trenu spre Pitesti plecase de 20 de minute. Cautam autogara de microbuze, dar ne iese in cale un nene care ne zice ca ne duce el cu masina la Pitesti. Ne suim. Porneste masina si ne pune muzica… de petrecere: „Asa vor femeile… cu dirilidinga” sau „Ia-ti mireasa zilele/Nu mai iesi cu fetele; Soacra mare sta pe prispa si vomita…”. Nu prea conta, ne-a dus la Pitesti si i-am dat 10 lei (toti trei). Ne luam bilete la trenu care pleca peste 40 de minute (la 19.21) dupa care eu cu Radu ne punem la o bere cu covrigei si sandwitch-uri (ale mele) iar Stefan se duce sa pozeze autobuze pana la 19.10 cand ne urcam in trenu de Bucuresti.

//Later edit

Au aparut si pozele lu’ Stefan.

Facebook Comments

9 comentarii la „Valea lui Stan: RT-ul”

  1. Super aventurile
    Trebuie neaparat sa vin si eu odata cu voi in calatorii
    Ciao !!!

  2. cu placere… dar tre sa dai de stire si in functie de zona in care mergem sa indeplinesti cateva conditii… pe valea lu stan eu am mers in necunoscut, dar facusem destui muntii astfel incat sa stiu la ce sa ma astept cam in orice situatie.
    de exemplu, in piatra craiului nu se merge daca ai rau de inaltime sau frica de catarare… si daca nu ai bocanci cu talpa care nu aluneca…
    in rest trebuie (uneori multa) vointa.

  3. In urma cu cateva luni (septembrie 2007) impreuna cu cativa prieteni (4 la numar) am hotarat sa facem acelasi traseu ca si voi.
    Spre deosebire de voi, noi am plecat total neechipati si am continuat traseul pan in captul vaii la acel mini baraj.
    Ghinionul nostru a fost a se intunece ceea ce a facut sa pierdem carare.
    Astfel ca am fost obligati sa inoptam peste noapte pe valea lui stan, am facut un foc imens.
    Ca un facut in acea noapte a plouat sistematic de la ora 21 pana in jurul orei 6 dimineata.
    Repet, nu am avut nici un fel de echipament specific montan (cort, etc), astfel ca a trebuit sa suportm ploaia toata noaptea, iar animalele salbtice (atentie zona este inpanzita de rasi si ursi) fiind foarte foarte proape.
    Dimineata am reusit sa regasim poteca si sa urcam cu greu dupa acea noapte istovitoare din punct de vedere fizic si psihic, catre poiana tapului, de unde am continuat pe drumul forestier catre barajul vidraru.
    Astfel, acest traseu care se anunta a avea 3-5 ore am reusit sa fie parcurs in aproximativ 18 ore.
    Atentie. In zona nu exista nici un fel de semnl pentru telefonul mobil, astfel ca nu poate fi anuntat slvamontul.
    In rest, a fost o experienta de neuitat.
    Bafta

  4. Buna Razvan. Nu stiu cum sa incep, sau daca fac bine ceea ce fac,dar o fac pe raspunderea mea.O sa-mi asum riscurile, daca o sa fie.Dar a fost prea frumos incat sa nu imi impart impresiile si cu alti pasionati de munte.Fac parte dintr-un club de turism montan, iar in week-end-ul acesta, 17-18 mai 2008, am fost impreuna cu colegii, in fantastica Valea lui Stan.Intr-adevar, peisajul e superb, muntii spectaculosi, am ramas faca cuvinte.Spre deosebire de tine, din cate am citit din jurnalul tau, am inteles ca nu ai terminat traseul, noi am urcat pana sus, am trecut prin Poiana Calugaritei, unde este o cabana sau ceva de genu, unde te poti adaposti de capriciile vremii daca te prinde pe acolo, sau sa te feresti de animalele salbatice, sau din contra, sa le vanezi, apoi drumul nostru continua sper Lacul Vidraru, pe un drum forestier, trecand pe langa o alta cabana, de la paznicul caruia am aflat ca ar fi apartinut lui Ceausescu si ar fi avut helioport.Apoi, ne-am instalat corturile(venisem cu 6 masini, pe care le lasasem langa baraj, inainte de urcarea propriu-zisa pe Vale), si distractia a fost pe masura.
    Ceea ce pe mine m-a fascinat cel mai mult, a fost traseul prin canion, o experienta unica, memorabila.. fiecare pas pe care il faceam, sarind pestre pietre sau mergam pe scarile alea, a fost foarte bine calculat, ca la cea mai mica neatentie riscai sa cazi cu totul in apa, apa fiind foarte adanca in locul unde erau cascade, si nu numai, si foarte rece. Au fost dintre noi 2 persoane care au cazut in apa, dar s-au uscat imediat:D. Traseul nu e marcat, prin urmare nu multi cunosc drumul. Mentionez ca am facul lucrul asta de a merge pe Valea lui Stan, fara sa constientizez ca as putea fi ranita. O clipa nu m-am gandit la consecintele care ar fi putut urma. Dar Dumnezeu a fost cu noi si pentru asta Ii multumesc ca am iesit intreaga de acolo.
    Sper sa mai pot merge in aplicatii de genul. De pe 19 pana pe 26 aprilie am avut cantonamentul in Zarnesti… Si Muntii Piatra Craiului sunt spectaculosi, m-am indragostit de ei:D. M-a fascinat intr-un mod placut Prapastiile Zarnestilor, locul unde am facut alpinism si rapel, trebuia sa facem si tiroliana, dar timpul nu ne-a mai permis, ca aream flamanzi, nu ne luasem mancare la noi.
    Acum ma simt bine, a fost o binecuvantare pentru mine ca am avut pana acum atatea iesiri frumoase la munte (Valea lui Stan si Piatra Craiului nu sunt singulare).E ca un medicament spiritual.
    Iti doresc si tie multe amintiri frumoase si experiente inedite. Multa sanatate.

  5. Constat din comentariile citite, ca inca mai exista inconstienti care-si inchipuie ca la munte se poate placa nepregatit. Echipamentul specific este inca considerat ca fiind un moft al celor ce vor sa faca parada pe munte. Nu inteleg cum este posibil sa mergi pe un asemenea traseu fara cort, fara bocanci, fara minime cunostiinte asupra traseului pentru ca mai apoi sa spui ca ai fost nevoit sa suporti ploaia, frigul si prezenta animalelor salbatiece. E adevarat ca si Sinaia este tot la munte, si Azuga la fel, dar parca Piatra Craiului sau Valea lui Stan sunt altceva. De aceea, daca ai fost la sinaia incaltat in sandale, cu iPodul in ureche sau casetofonul pe umar, incearca sa te intorci acasa viu si nevatamat, nu o cooti spre Piatra Craiului spunandu-ti ca si el este tot un munte. E plin de cruci pe acolo….

  6. n-ai nevoie de cort pt valea lu stan daca pleci la o ora decenta. chiar si la 12 daca pleci, este un traseu de 3 ore… ajungi lejer la cap si te intorci.
    in privinta echipamentului: bocanci, un rucsac micut in care sa ai totusi o frontala, o pelerina de ploaie si ceva de mancare. daca ramai fara apa, e destula pe acolo.
    asa ca in privinta traseului asta sa nu fim asa alarmisti.

    in privinta pietrei craiului, sunt intru totul de acord cu tine. este altceva, daca urci pe creasta. daca urci insa la curmatura poti sa mergi si cu ipodu in urechi :p

    hai noroc si trasee frumoase.

  7. Eu nu ma refeream strict la Valea lui Stan sau la Piatra Craiului. Spun ca la munte trebuie sa mergi pregatit pentru orice, cu echipament complet si o informare asupra traseului. In mod particular, Piatra Craiului cere pregatire fizica , psihica si echipament adecvat si mai ales rezerve de apa. Spun asta pentru ca de multe ori am intalnit „turisti” pe creasta care m-au intrebat unde-i primul izvor. Asta am comentat, inconstienta pe munte.

  8. buna, aseara am auzit prima oara de valea lui stan….si merg pe munte destul de des….mi se pare atat de incitant incat imi vine sa plec maine acolo…..dar cum nu stiu inca nimic de traseu…. nu stiu daca se poate face in perioada asta……si multe altele…..sunt de acord cu cei care zic ca ai nevoie de echipament de munte…..dar cel mai important mi se pare sa fi informat din timp cu privire la traseul pe care il vei face. Asa vei sti ce anume sa iei cu tine si cine sa te insoteasca…..

    …..bafta si vreme faina pe oriunde te duci…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.