Gospodaria

Ce exista intr-o gospodarie? Pai principalele animale din gospodarie sunt Vaci si Porci. Fara ele orice gospodarie s-ar descurca foarte greu, iar fiecare specie crede ca ea este cea mai importanta, astfel incat au inceput un razboi. Porcu, mai lenes si mai pasiv, nu prea se agita. Poate pentru ca stie, ca oricat de mult ar decadea, gospodaria nu s-ar descurca fara el. Vaca, din contra, incearca sa isi faca aliati printre celelalte animale si sa-si promoveze imaginea. A aparut astfel un nou curent curentul animal, „vacism”, prin care Vaca si-a creat imaginea de salvatoare a gospodariei. Ea da lapte cu care sunt hraniti copii, ea are grija sa fie viteii curati (pe cand Porcii se tavalesc cu copii lor prin noroi) si in loc sa ii ingrijeasca stau cu burta la soare, din laptele ei se fac o gramada de mancaruri delicioase (ce prajitura ar fi aia fara lapte?), iar supremul sacrificiu, carnea sa. Astfel Vaca si-a gasit aliati in Puicutzele, care stim cu totii, fiind tinere sunt mai credule. Porcu stie si el asta, dar nu incearca sa le bage nimic in cap. Doar mai vorbeste din cand in cand cu ele, mai le plimba prin ograda si le lasa sa se se joace cu el. Acestea, insa, la sfatul Vacii profita cat pot de Porc, principala paguba pe care i-o face insa fiind aceea ca ii mananca din porumb, malai si timp. Dar, oricum Porcu nu face nimic toata ziua, asa ca timpu nu e chiar asa de important, iar de porumb si malai va mai face el rost. Ati vazut Porc murind de foame?

Din aceasi categorie cu Puicutzele mai fac parte si Gasculitzele, dar ele-s mai putine iar Porcu nu prea le baga in seama decat atunci cand e vesel si mai vrea sa faca vreo gluma.

Alte animale pe care Vaca a incercat sa le aduca de partea sa sunt inteleptele Gaini. Batranele Gospodariei. Acestea sunt insa foarte rele. Toata ziua stau si croncanesc despre tot ce misca. Nici macar Vaca nu prea stia cum sa le imbuneze, avand in vedere ca ele isi asteapta Sacrificiul si nu au nici un motiv sa intre in vreo tabara. I-a venit insa ideea salvatoare. Daca voi veti fi Sacrificate, inseamna ca aveti ceva deosebit. Probabil ca voi Gainile batrane faceti ciorba cea mai buna. Gainile s-au bucurat de aceasta apreciere si au intrat in tabara Vacii iar toata ziua stau, croncanesc, il analizeaza pe Porc si ii gasesc noi si noi defecte. Toate aceste le fac insa din invidie ca Porcu le baga in seama mai mult pe Puicutze decat pe ele, iar totusi atunci cand Porcu intra in vorba cu vreuna, aceasta este foarte fericita si nu prea isi mai baga in seama suratele pana isi da seama ca Porcu vroia doar sa o intrebe ceva (ca desi e Porc, stie totusi ca Gainile batrane stiu o gramada de lucruri din Gospodarie si le apreciaza pentru asta, da il enerveaza croncanitu lor continuu si aeru de „eu stiu tot” si d-asta sta departe de ele. poate si din cauza faptului ca il sperie ca cineva sa stie totul despre el.). Dupa ce se intoarce la suratele ei, o Gaina care a vorbit cu Porcu dar pe care acesta dupa discutie a trimis-o inapoi la cotetz, este si mai inversunata impotriva lui. Porcului nu prea ii pasa de asta, da ii pare rau ca Gainile batrane baga tot felu de prostii in capu Puicutzelor si al Gasculitzele, multe nefiind adevarate.

Porcu nu incearca sa isi gaseasca aliati in schimb si-a gasit un prieten foarte important in Bou. Acesta, sta mai toata ziua langa Vaca iar aceasta il mumuie neincetat. Bou, mai incet la minte dar baiat bun altfel, nu prea o baga in seama pe Vaca si uneori mai se duce la umbra cu Porcu si mai discuta despre politica Gospodariei. Porcului ii este simpatic Bou, desi e prieten cu Vaca. Sau poate tocmai d-asta. Pentru ca, este un secret in Gospodarie, dar multe animale il banuiesc, Porcului ii place in taina de Vaca. Desi Vaca nu ar recunoaste in ruptu coarnelor asa ceva, ii este oarecum simpatic Porcu. Sau mai bine zis, il admira pentru faptu ca desi il impunge nencetat, el este tot acolo, pe locu 2 (cum crede ea) in Gospodarie. Bou, saracu, e singuru care nu banuieste aceasta „iubire interzisa” si ii impartaseste Porcului fel de fel de secrete de ale Vacii: ce iarba ii place mai mult, ce ţâţă da mai mult lapte si cum ii place sa fie mulsa, ce izvor cu apa ii este mai drag si multe altele. Porcu, atunci cand e satul de Puicutze, Gasculitze, Gaini si alte oratanii mai se duce, chipurile, la negocieri de pace cu Vaca. Ii duce iarba de care ii place ei, ii arat izvoare noi si multe altele. Vaca e fericita in ziua aceea, dar seara, dupa ce doarme langa Bou se trezeste dimineata frustrata si isi aminteste cate si mai cate lucruri urate despre Porc si reincepe razboiul.

Uneori la Pasune, Vaca se intalneste cu Armasaru de care e indragostita, dar nu poate sa ii marturiseasca dragostea din cauza Iepei, care si asa necheaza amenintator cand o vede si i-ar da cateva copite bune de ar lasa-o oloaga, daca ar afla. Armasaru, a vazut ca Vaca il priveste cu ochii (si mai) umezi si ii acorda uneori atentie, cand nu e Iapa pe acasa. Stie insa ca Porcu vede toate astea si desi stie ca acesta este cel mai nepasator animal, ii este totusi frica sa nu scape ceva la vreo Puicutza care sa ii spuna Gainii si uite asa sa afle toata Gospodaria (ca stim cu totii cat de croncanitoare sunt Gainile). Din aceasta cauza, incearca sa fie prieten cu Porcu, dar acesta, desi il tolereaza, nu ii este foarte bun prieten, pentru ca i se pare ca este un animal inutil in Gospodarie. Adica, ceea ce face Armasaru ar putea sa faca foarte bine si Bou, daca n-ar fi asa de incet in toate. Il admira insa pentru ca sta cu Iapa, despre care stie toata Gospodaria ca nu este cea mai buna sotie. Dupa ce ca are fel de fel de crize de gelozie si incepe sa dea din copite cand nu te astepti, mai se uita si prin alte Gospodarii… E adevarat ca nici Armasaru nu e intotdeauna baiat bun si uita de prieteni. Poate tocmai d-asta ei, Caii, fac grup separat in Gospodarie si nu sunt in nici o tabara.

Dar sa ne intoarcem la razboiul nostru, intre Vaca si Porc. Nu se stie daca acest razboi se va termina vreodata, deoarece deja orgoliile au crescut foarte mult si prea multe animale din Gospodarie sunt angrenate in el. Oricum, se stie ca in ajunul Craciunului, Vaca este foarte fericita, dar la vreo 2-3 zile dupa aceea sta toata ziua cu privirea pierduta in zidul din fatza ei si rumega. Pana cand apare alt Porc in Gospodarie, nimic nu o scoate din aceasta activitate. Nici croncanitul Gainilor, nici mugetele Boului si nici macar nechezatu Armasarului.

La ce se gandeste oare Vaca?

Facebook Comments

4 comentarii la „Gospodaria”

  1. George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India; d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară.

    George Orwell este autorul a două faimoase romane satiră în care care atacă totalitarismul:

    * „Ferma Animalelor” (1945) ÅŸi
    * „O mie nouă sute optzeci ÅŸi patru” (1949), ambele republicate la Editura Polirom în 2002

  2. n am vrut sa te jignesc, am inteles ca te -a inspirat viata la tzara, dar primul meu gand a fost Orwell…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.