Phoenix 45

Nu stiu daca ar trebui sa scriu articolul asta dupa postu-ul destul de dur de aici, dar avand in vedere ca numai intamplarea a facut sa ajung la concertul Phoenix 45 de ani (la 18.00 nu stiam inca daca o sa ma duc sau nu) o sa imi spun cateva pareri.

Probabil ca cel mai important aspect organizatoric al formatiei (desi Covaci neaga asta) a fost lipsa (iarasi) a lui Mircea Baniciu fiind inlocuit la voce cu Bogdan Bradu ajutat uneori de Moni Bordeianu (pentru melodiile vechi) sau Tavi Colen (pentru unele mai noi). Personal il preferam numai pe Colen desi nici Bradu nu are o voce rea. De ce il preferam pe Colen? Cred ca este o problema cu toti interpretii/vocalistii veniti din zona muzicii clasice. Au o voce prea elevata, prea corecta. Publicul prefera o voce deosebita, frumoasa dar totusi care sa se apropie de ei. Nu vor o masina de cantat. Asta era Baniciu. O voce super buna, dar totusi umana, fara talente de a face in „Nunta” vocalize ca un tenor. La fel pentru Colen, dar probabil ca cu Baniciu m-am obisnuit, plus o simpatie personala.

In privinta concertului a sunat bine per ansamblu dar nu au lipsit nici vesnicele probleme tehnice („Paparuga” a fost cantata fara tobe). Vocea lui Covaci este din ce in ce mai… sau mai bine zis nu mai este aproape deloc, discursul de final fiind tinut in „duet” cu Ionut Contras si necantand nici o melodie singur. Un moment penibil (din punctu meu de vedere) a fost invitarea lui Ludovic Orban pe scena sa cante cu ei melodia „Vremuri”, la o chitara neconectata la amplificator. Schimba acordurile bine, da’ doar el stie daca a atins corzile. A sunat super bine orchestra formata din Phoenix, Dumitru Farcas la taragot, Johnny Raducanu la pian, Gheorghe Zamfir la nai si Cvartetul Passion (vioare si contrabas).

Un aspect care mi s-a parut putin jenant a fost ca au incheiat exact cu „Andri Popa”: „o prelucrare mai in stilul Phoenix dupa piesa unui bun prieten” (citat din Covaci). Cine nu stie, Andri Popa este singura compozitie (prelucrare de fapt a unui cantec popular) a lui Baniciu PENTRU Phoenix.

A urmat, in holul TNB, o petrecere cu mancare multa (pateuri, fructe, salamuri si shunci, peste, tort, etc) si alcool (bere si sampanie) la care domnii in costume si doamnele cu haine de blana au dat navala si si-au umplut farfuriile mai mai sa darame mesele.

Poze pe Metalhead si discutia fanilor pe forumul neoficial.

Facebook Comments

Un comentariu la „Phoenix 45”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.