Sociologia si drogurile in Romania

Preşedintele Asociaţiei Române de Sociologie, Cătălin Zamfir, îl cheamă la explicaţii pe preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România, Marian Preda, pe care îl acuză că a decredibilizat profesia de sociolog, prin propunerile de a legaliza drogurile uşoare şi prostituţia, prezente în raportul prezidenţial.
Acesta a declarat ca „Propunerea dezincriminării consumului de droguri este o eroare absolută, practicarea ei ar reprezenta o crimă împotriva societăţii româneşti. Efectul introducerii unei asemenea măsuri ar duce nu la un control mai bun al procesului, ci la o explozie a consumului de droguri. Acesta este motivul pentru care cred că o asemenea soluţie este iresponsabilă.”

Sa traducem putin din limba de lemn a domnului Cătălin Zamfir. Avem urmatoare situatie:
Varianta 1:
Romania, 2011, consumul de droguri usoare este incriminat.
Un tanar, 18 ani, fumeaza niste droguri usoare. De ce? Nu conteaza in economia discutiei.
Este prins de politie. Ce se intampla in acest moment? Se poate alege cu dosar penal sau chiar inchisoare. Ce rezulta? Probabil probleme in familie, nu se stie daca va mai merge la facultate, probleme in gasirea unei slujbe.
Domnului Catalin Zamfir nu-i pasa de aceasta situatie.

Varianta 2:
Romania, 201x, consumul de droguri nu este incriminat.
Un tanar, 18 ani… aceasi poveste. Da la facultate si ajunge un pianist celebru…
Domnului Catalin Zamfir nu-i pasa nici de aceasta situatie.

Varianta 3:
Romania, 201x, consumul de droguri nu este incriminat.
Un tanar, 18 ani… aceasi poveste. I se pare ca drogurile usoare sunt prea usoare si trece pe chestii mai grele. Ajunge dependent iar la 30 de ani moare de supradoza.
Doar acest exemplu este dat de catre domnul sociolog.

Oricare dintre aceste variante este posibila. Am luat doua extreme si una care probabil ca este cea mai frecventa. Absolut oricare din ultimele doua variante este realizabila si acum. Exista mii de persoane care folosesc droguri usoare si mii de persoane dependente. Ce face Catalin Zamfir este doar sa ascunda gunoiul sub pres.

As avea foarte multe intrebari pentru aceasta asociatie a sociologilor. De exemplu, de cand unui studiu sau raport i se raspunde cu chemare „la ordine” ? Credeam ca unui studiu i se raspunde cu un contra-studiu.
De cand exprimarea „a facut de ras meseria” este una academica ?

Domnul Catalin Zamfir, pare sa fie adeptul ideei ca multimea se conduce ca o turma, cu batul, si nu prea a auzit de liberul arbitru. Din neputinta de a intelege sau din ipocrizie, sustine ca trebuie sa existe legi care sa te incrimineze pentru ce bagi in gura si nu intelege ca intr-o societate libera fiecare este responsabil pentru actele sale.

Este adevarat, ar putea veni cu contra-argumentul, ca statul cheltuie bani pentru a-i trata pe dependenti, dupa ce astia si-o fac cu mana lor. Dar pentru asta exista asigurari medicale si taxe pe viciu.

Facebook Comments

4 comentarii la „Sociologia si drogurile in Romania”

  1. Sunt de acord cu ce zice sociologul. Daca incepi cu droguri usoare la 16 ani , pana la 30 o sa treci pe ceva mai tare. Oricum la cate chimicale sunt in alimente sistemul nostru imunitar e „somalian”, asa ca nu mai este nevoie de drog:).

  2. Are dreptate sociologul. Daca incepi sa te droghezi de timpuriu sigur o sa inchei socotelile cu viata foarte repede.

  3. felicitari pentru articol domnule razvan. daca tot au murit unii pentru democratie de ce sa ii lasam pe altii sa ne ingradeasca drepturile. asa cum un pusti de 18 ani are voie sa conduca 2 tone de metal cu 150km/h si sa i-a viata unor oameni nevinovati nu vad de ce nu ar avea voie sa se omoare singur. fiecare raspunde de ce face. bravo razvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.