Ce ma enerveaza la Olanda

Mancarea e proasta spre foarte naspa. O multime de oameni de aici considera sandwitch-urile mancare de baza.

Supermarket-urile si magazinele cu mancare se inchid foarte devreme. Daca plec la 7 de la serviciu nu mai gasesc deschis decat magazinul turcesc, care nu are program afisat. De ce astia au deschis oare ?

Nu au credit card-uri iar majoritatea magazinelor si automatele nu accepta credit card-uri. Daca vrei sa folosesti card, trebuie sa iti faci „debit card” la o banca de aici. Banca nu iti va elibera credit card decat daca ai o istorie financiara buna (de obicei la ei). Dezavantaj: nu prea poti sa cumperi nimic prin Internet (aici ma refer in special la Amazon si site-urile cu bilete de avion, cam astea ma intereseaza).

Genul muzical predominant in cluburile de pe aici este house-ul.

Totul este foarte inghesuit. Am fost la un restaurant/terasa si aproape ca imi dateam coate cu cei de la masa de alaturi. Bineinteles ca auzeam tot ce vorbeau (vorbeau in engleza si imi venea sa rad uneori – era penibil).

Mi se pare (poate doar mie) ca olandezii se gandesc prea mult la bani. Iti vand niste prostii cu cat nu face, iti iau bani pe orice mizilic, dar cand e vorba sa iti dea bani pe ceva se uita sa negocieze. Eu nu sunt genul care sa ceara de 5 ori mai mult si pe urma sa negociez, ci cer exact cat vreau sa obtin. Probabil ca ma astept ca si ceilalti sa faca la fel. Dar, aici toti mi-au spus ca diverse preturi (de exemplu, la case sau servicii) se pot negocia.

Magazinele din centrul Amsterdamului jefuiesc clientii, majoritatea turisti. Azi am dat 2,50 euro pe o cola la jumate, la un magazin care parea normal dar nu avea preturile afisate, in conditiile in care la supermarket o cola la 1,5 litrii este in jur de 1 euro.

Bineinteles, va urma am scris si un post cu ce imi place in Olanda. Sa nu credeti ca sunt frustrat si inadaptat si ca totul e rau aici. Sunt o gramada de chestii misto.

Facebook Comments

18 comentarii la „Ce ma enerveaza la Olanda”

  1. Ai sa descoperi mult mai multe lucruri proaste aici ca de exemplul vremea care este infecta,rigiditatea olandezilor si afspraak-urile olandeze care cateodata se fac si cu trei luni inainte intre prieteni si chiar rude,familie (chiar si pentru o repriza de sex unii fac afspraak in cuplu).Ai sa descoperi cat de puturosi sunt,nu se inghesuie deloc la muncile grele si lungi (vezi programul magazinelor*).De asemenea,vei descopreri femeile olandeze care sunt un fel de bestii obraznice si puturoase care au putere nelimitata aproape asupra barbatilor.Dezgustator.Vei mai descoperi cate de urate sunt aceste creaturi si copii lor care din cauza chimicalelor cu care sunt indopati sunt hypercefali,avand capul car o minge de bascket.Femeile olandeze nu stiu nici macar o salata verde sa prepare,se multe ori cumpara de la faimoasele supermarketuri olandeze,care zici ca sunt in faliment,asa goale sunt,legume si fructe gata taiate,ca sa nu-si uzeze manutele cumva…cand vei conduce in Olanda vei descoperi de asemenea alte lucruri stupide legate de treficul olandez.As putea sa continui inca vreo jumatate de ora insirand aici partea proasta a Olandei.Astept comentariul tau despre partea buna! PS: Ai sa mai descoperi cat de mult se schimba unii dintre noi aici,urcandu-li-se olandismul la cap de la nu le mai ajungi la barna,eu stiu un caz care deja refuza romani din Olanda care ii cer prietenia pe facebook 😉 Asat e partea proasta a romanilor:se cred cei mai destepti si cei mari tari…daca vrei,putem discuta si despre aspectul asta altadata.Ik wens je een prettig en zonnig weekend! 🙂

  2. Toti olandezii intalniti de mine cand am calatorit mi s-au parut super. Dupa 2 zile de bantuit cu ei te invita sa ii vizitezi cand ajungi prin Olanda. Poate ai avut tu ghinion, te invarti in cercurile gresite sau nu esti pe aceeasi lungime de unda cu ei. Schimba tara.

  3. Pentru mileu..macrameu:

    Daca ai trai aici ti-ai schimba viziunea in cateva luni.Numai din calatorii nu-ti poti da seama despre partile bune sau rele ale unei natii. Ti-ai da seama cat de formali sunt in general,mai ales la invitatii la ei acasa.Vei vedea cat de falsi sunt majoritatea,in minta lor nefiind decat cum sa te stoarca un pic de bani daca s-ar putea.Majoritatea, la despartire iti reamintesc ca daca ai nevoie de vreun ajutor sa nu eziti sa-i cauti…blablabla,simti de la inceput ca este fals,doar cuvinte goale.Si nu,nu ma invart in cercuri gresite ci sunt exact in mijlocul lor,al olandezilor obisnuiti,in inima Olandei.Asa sunt ei toti,exact cum i-am prezentat aici dupa doi ani de convietuit intre ei.Si slava Domnului ca nu sunt pe aceasi lungime de unda cu ei!Sunt roman si sunt mandru de asta!Macar pentru limba noastra care este mult mai frumoasa ca cea olandeza dar si pentru multe,multe alte motive pe care nu am timp si spatiu sa le expun acum aici.Tara nu am cum s-o schimb caci de-abia am schimbat-o o data si am o familie intemeiata aici iar in Romania ,din pacate,sunt prea multi talhari care oranduiesc in prezent.Sper ca odata Ro sa inceapa sa infloreasca si sa dispara hotii care o conduc.
    PS:pentru Razvan:Nu toti mosii si babele olandeze vorbesc engleza,mie mi se pare exact invers,tinerii stiu mai mult si nu toti,doar cei cu un grad mai mare de educatie.Am intalnit olandezi care nu stiu nici macar cinci cuvinte in engleza.App de invatamant,copii,saracii,incep scoala la patru ani,inca au treaba mare in pamapers iar vacanta mare au cam o luna,o luna si-o saptamana,si asta datorita faimoasei zgarcenii olandeze de care chiar ei sunt constienti,de a nu plati degeaba invatatorii si profesorii in cele aproape trei luni care li s-ar cuveni copiilor ca vacanta mare.Dezgustator!

  4. un tanar olandez mi-a zis ca daca dau de vreun olandez (tanar) care sa nu stie engleza sa il ignor ca e dobitoc…

  5. Cred ca sunt in mare parte de acord cu Georgel :))) Tot ce spui tu aici e adevarat. In timp ce citeam, aveam impresia ca mi-a citit cineva gandurile. Femeile olandeze sunt intr-adevar bestiutze, egalitatea care le-a taiat ceva barbatilor. Mi s-a spus de la inceput sa nu ma astept ca vreun barbat sa-mi deschida usa sau sa imi aduca flori sau sa ma invite in oras si sa plateasca el. Nicidecum. Mai mult decat atat, se practica agatamentul barbatilor de catre femei :)) Daca faci asta, probabil barbatul o sa cada pe spate. Puturosi nu mi s-au parut, cel putin in cercurile in care am fost eu erau oameni dedicati meseriei. Ei nu stiu sa gateasca mancare locala pentru ca nu exista traditie culinara locala. Ei au importat din tarile foste colonii. Aveam mereu impresia ca multe lucruri le fac pentru ca asa da bine nu neaparat pentru ca cred in ele.
    La partea cu organizarea si infrastructura, hartii, acte etc, nota zece!
    Nu mergi cu bicla, Razvane ?? Eu am avut vreo 5 accidente dintre care o mana rupta.
    Daca te stii incepator nu te baga cu zmeii. Iar in Amsterdam, crede-ma esti incepator :)))

  6. @Miha, nu prea am mers cu bicla prin Amsterdam. Oricum, dupa ce m-am strecurat printre masinile si caini din Bucuresti (unde am mers pe strada, prin trafic, nu prin parcuri) nu prea am teama de Amsterdam.

  7. Salut,
    Eu sunt aici de o luna si eu vad altfel situatia:
    vrei magazine deschise pana la ora 9 – 10 .. cauta Albert Heijn XL (luni – sambata deschis pana la ora10, duminica ora 9). E adevarat ca nu sunt multe insa daca crezi ca numai aici e asa, uita-te si la Austria ca se practica ceva similar. Poate motivul este ca aici salariul minim nu este deloc mic si s-ar reflecta in preturile practicate daca este deschis mai mult (iar Albert Heijn nu este un lant ieftin). Foloseste-te de ziua de Joi cand cam 99% din magazine sunt deschise pana la ora 21.

    Mancarea: vii din Romania, o tara cu traditie culinara … nu iti fie teama sa pui mana sa gatesti. In rest .. da , mancarea nationala e sandwich-ul insa nu esti obligat sa il mananci. In oras vei gasi restaurante italienesti, asiatice, etc deci poti manca ceva gustos
    Carduri de debit: daca iti faci card de debit .. vei putea sa platesti cu el online prin sistemul lor „iDeal” care este suportat de multe situri din afara Olandei, care evident sunt constiente de sistemul de aici. Cu cardul de credit .. cei de la banca s-a oferit de cand am deschis contul de debit sa imi faca si card de credit , cu o limita mica, am primit cardul si mai trebuie doar sa trec pe la banca sa il activez. Banca in cauza este ABN AMRO.

    Cu muzica nu am idee, pentru ca nu frecventez cluburi.

    Legat de inghesuiala … incearca sa iesi din centrul istoric al Amsterdamului(asta daca locuiesti in Amsterdam) si vei observa ca sunt locuri in care nu te calci in picioare; cam de la 1km de centru se relaxeaza atmosfera. Pana acum am ajuns la maxim 90km de Amsterdam si totul era normal si pe acolo.

    In rest .. o cola/apa minerala si in Vienna sau Londra tot 2.5 euro costa; alte locuri in Europa nu am vizitat ca sa pot comenta insa banuiesc ca si in alte mari capitale din statele dezvoltate situatia e similara.

    Pana la urma ar trebui sa intelegi ca daca ai venit in tara lor, cam trebuie sa te adaptezi la diferentele culturale si la sistemul .. sau vei fi frustrat de diferente ; sau mai bine pleci in alta parte unde corespunde cu cerintele tale.

    Iar in final legat de ganditul la bani … uita-te unde au ajuns, poate are o legatura stransa cu asta.

    P.S. legat de femei nu am nici o idee, nici una din cele care le cunosc nu isi descrie viata privata iar barbatii nu abunda in a da detalii personale, persoanelor ne apropiate (adica mie).

    @georgel tu esti frustrat si nici macar nu are sens sa ti se demonstreze ca gresesti in ce zici acolo.

  8. Salut Alexandru si imi pare bine sa aud de tine. daca tot esti in zona poate ne si intalnim…

    In alta ordine de ideei, ceea ce am enumerat eu mai sus nu inseamna ca imi creeaza frustrari sau ca sunt obstacole de netrecut.
    De gatit, gatesc in fiecare saptamana si de cele mai multe ori imi iese chiar bine :D.
    Eu nu locuiesc in Amsterdam, ci in Zandvoort unde este mai multa liniste si doar 2 supermaketuri… d-asta am zis de ele.
    In privinta cardului, unei prietene (din Romania) tot ABN AMRO a refuzat sa ii faca acest crad de credit. Cand ma refeream ca nu poti sa cumperi pe Internet ma refeream in principiu la Amazon.
    Faza cu cola, a fost enervanta ca era un pret pentru turisti si nici nu era afisat. La 300 de metri mai incolo am gasit cola cu 2 euro… si probabil ca daca gaseam si AlbertHein-ul o luam cu pretul normal. A fost si greseala mea ca am cumparat-o. Asa cum am zis in celalalt post despre Olanda, preturile sunt foarte acceptabile in supermarket.
    Cand zic inghesuiala, nu ma refer la oameni ci la modul lor de a construi si a organiza lucrurile dar ii inteleg perfect de ce fac asta. Stiu situatia de aici si faptul ca au putin pamant la dispozitie pentru construit. Asta nu inseamna ca nu ma poate enerva. E ca si cum as spune ca ma enerveaza frigul din Norvegia sau nisipul de la mare. Intr-adevar, pentru a reduce inghesuiala, restaurantu ala ar fi putut sa puna 15 mese in loc de 20, dar asta s-ar fi observat in pret probabil. Acum fiecare alege: confort vs pret. Olandezii au ales pret si au renuntat la o parte din confort. Romanii si esticii in general prefera insa confortul.

  9. @georgel: ti-as fi comentat si eu legat de frustarile tale dar nu are rost. Un singur lucru ti-as spune (ceea ce este mai mult decat suficient) nici eu nu ti-as da add pe facebook!!!!

  10. Mai copii asa o fi cum ziceti in Olanda , dar daca ati ajuns sa va plimbati pe acolo (cu sau fara treaba) in afara de „romgleza” faceeti un mic efort si invatati chestia cu „care” si „pe care” ca-i pacat de saraca ” limba romana”

  11. Stai linistit ca limba romana nici in tara nu se vorbeste la un standard prea ridicat.
    Multa lume ori pune cratime aiurea la despartit verb de pronume, ori habar nu are cand sa scrie un verb cu doi de i la persoana a doua singular (sau mai rau cu doua litere de i la infinitiv…)
    Pacat ca unora ne-a placut gramatica 🙂
    P.S. la doi de i / doi i e discutabila exprimarea asa ca mmib, sa nu-mi atragi atentia…

  12. lasa ma, ca si eminescu avea corectori… si la ziar, textele trec pe la corectura. nimeni nu scrie perfect din prima, pentru ca te concentrezi la iidee nu la ii-uri…

  13. Hai ma raztudule,

    Alea cu verbul a fi ca e cu un i si cu doi de i la: imperativ afirmativ, conjunctiv (afirmativ + negativ) cred ca e de bun simt si am invatat-o in scoala din clasa a-7-a.
    Nu e nici vreo regula complicata si cam la fel cu toate verbele care se termina in i.
    Problema e ca lumea se obisnuieste apoi sa scrie mereu cu doi de i nemaistiind regulile de baza si asa ajungem ca politicienii de educati..
    „Limba noastra aur poarta / Noi cersim din poarta-n poarta” (imi amintesc eu de la romana din generala:) )

  14. Imi place ca prezinti atat aspecte pozitive, cat si aspecte negative si astfel ne putem face si noi o idee despre cum e viata prin alte parti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.