Exodul de creiere

A trecut ceva vreme de cand nu am mai scris pe blog. O sa incerc sa mai scriu cate ceva despre viata in Olanda si cum se vede Romania, Europa sau lumea de aici prin ochii mei sau ai cunoscutilor.

Citeam zilele astea in Hotnews despre Exodul de creiere din Romania si Bulgaria. Rezolvarea unei astfel de probleme este destul de complexa si implica solutii incepand de la salarii, locuri de munca dar la fel de mult conteaza societatea, colegii de munca, mediul, sansele de promovare si respectare a valorii si a muncii. Toate acestea conjugate au rol in a convinge un profesionist sa ramana sau sa plece dintr-o societate. (Atentie, ma feresc sa spun tara, desi in cele mai multe cazuri este vorba despre o tara).

Nu pretind ca as avea o solutie salvatoare pentru Romania dar stiu ca unele firme, la angajare, te pun sa semnezi un contract pe unu, doi sau mai multi ani ca vei ramane in interiorul firmei, iar ei, in schimb, se angajeaza sa iti ofere training-uri si dezvoltare profesionala. Daca pleci vei plati contravaloarea trainingului plus penalitati. Ma intreb de ce nu aplica aceasi politica si Universitatile sau chiar guvernele? Sa se ofere foarte putine locuri gratuite la universitati, taxele sa fie foarte mari, DAR daca semnezi ca vei lucra timp de un numar de ani in cercetare la universitatea respectiva sau intr-o firma privata in tara in care studiezi nu vei plati nimic. Daca alegi insa sa pleci vei plati taxele plus niste penalitati. Bineinteles astfel de conditii ar trebui sa fie la nivel european, deoarece ne vom trezi ca se vor duce toti sa faca facultatea direct in alte tari. Si bineinteles salariile si conditiile de studiu ar trebui sa fie decente.

Nu cred ca este solutia perfecta, dar cred ca ar ajuta.

Facebook Comments

Un comentariu la „Exodul de creiere”

  1. O completare la aceasta idee ar fi ca universitatea sa iti garanteze un anumit salariu. De exemplu, aceasta poate sa iti garanteze ca tu, dupa terminarea studiilor, vei putea sa lucrezi la o firma care sa te plateasca minim 500 de euro/luna. Daca nu reusesti asta, inseamna ca nici universitatea nu si-a facut treaba, si nu mai ai nici o obligatie fata de ei.
    Un sistem asemanator functioneaza in Anglia cu succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.