Cioloș jonglează cu ideologia

Am citit astăzi că Cioloș și-a făcut partid. În primul rând cred că este o mișcare bună și îl felicit pentru decizie. Am citit de asemenea că pe Cioloș nu îl interesează să își definească o doctrină a partidului. Acest lucru mă dejamăgește profund. La fel că și alba-neagra lui Nicușor Dan care și-a cam bătut joc de propria muncă și partid, Cioloș spune că doctrina este ceva abstract și că nu are nevoie să o facă publică. Este absolut fals! Ce va face Cioloș dacă va constata că majoritatea membrilor partidului lui doresc o măsură care este de stânga iar el nu este de acord cu ea? Își va da demisia ca Nicușor Dan? Dar dacă este o măsură de dreapta sau ecologistă sau naționalistă pe care o impun majoritatea membrilor partidului (pentru că s-au înscris în partid fără să știe că dl. Cioloș este de stânga, de dreapta, ecologist, liberal, progresists, socialist, pro-european sau naționalist ortodox).

Vreau să știu clar dacă partidul dumnealui va fi unul de stânga european (și să mă aștept să introducă de exemplu impozitul progresiv și să promoveze drepturile femeilor și ale minorităților sexuale – așa cum face stânga în toată Europa), de dreapta ca în Polonia (va reduce fiscalitatea, va crește economia dar va da o lege să spună că în România nu a murit nimeni în Holocaust), de dreapta ca în Germania, postnationalist (ar fi interesant un asemenea curent pe scena politică românească) sau de centru liberal ca partidul lui Macron din Franța?

Cred că o definire ca la carte a filosofiei politice și un program politic care să reflecte această filosofie la care aderă mi-ar da încredere că nu jonglează cu politica, că nu sunt niște amatori care se aliază cu cine le convine și că nu vor face șpagate logice cum a făcut PNL-ul cu PSD-ul dând naștere struțo-cămilei ideologice numită USL.

Cred că definirea ideologiei politice este foarte importantă deoarece în ultimii ani PSD-ul, deși se declară partid de stânga numai valori de stânga nu promovează ci uneori chiar ia măsuri de dreapta conservatoare (referendumul pentru familie, subiectul catedralei).

Până am terminat eu acest articol de scris, Moise Guran a scris și el câte ceva despre noul partid, punctând același lucru: „Singurele partide care nu sunt nici de stânga nici de dreapta sunt cele derutate și/sau antisistem.”

Așadar, doctrina definită în câteva cuvinte este vitală pentru a înțelege cine sunt oamenii lui Cioloș și ce vrea acest partid, înainte să citesc zeci de pagini de program politic (care oricum lipsește deocamdată) și care ar trebui să fie o detaliere a orientării politice declarate.

//Adăugat pe 2 aprilie 2018

Dacă noul partid va fi de (centru) stânga va fi foarte bine din punct al democrației în România, având în vedere că PSD-ul numai un partid socialist european nu este în ultimul timp. PSD a fost un partid socialist în timpul lui Iliescu și european (datorită procesului de aderare la UE) în timpul lui Năstase și la începuturile lui Ponta. Încă din timpul lui Ponta și cu precădere în epoca Dragnea a virat puternic spre conservatorism și populism amestecat cu elemente de naționalism.

Așadar, dacă Mișcarea România Împreună vine cu un program serios de stânga pe care îl vor aplica cinstit, va avea de câștigat atât democrația cât și cetățenii români.

Facebook Comments

Un comentariu la „Cioloș jonglează cu ideologia”

  1. Ciolos a cam fost ultimul „berbec” din politica romaneasca ce ar fi putut coaliza o masa de oameni. S-au cam dus vremurile in care orice lider nemultumit pleca si facea o aripa tanara,liberala, bla, bla…La lipsa doctrinei m-am gandit si eu si singura concluzie, e doua:A cam fost fortat in directia de-a fi lider de partid si, in contextul mizeriei actuale, s-a grabit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.