Despre educația sexuală

Fragment din „Ce cred eu – Reguli morale” de Bertrand Russell (publicat inițial în 1927), apărut în „Credința unui om liber” la Editura Vellant (2018).

Un efect negativ al religiei* asupra educației este absența instruirii în ceea ce privește viața sexuală. Principalele fapte fiziologice ar trebui explicate simplu și firesc înainte de pubertate, când ele nu sunt încă excitante. La pubertatea ar trebui prezentate elementele unei moralități sexuale nesuperstițioase. Băieții și fetele trebuie să învețe că nimic nu poate să justifice contactul sexual în absența atracției reciproce. […] Băieții și fetele ar trebui să învețe sa respecte libertatea celuilalt[…] Ar trebui să învețe că a aduce pe lume o altă ființă umană este o chestiune foarte serioasă, de înfăptuit numai când copilul are șanse rezonabile să fie sănătos, să beneficieze de un mediu favorabil și de grija părintească. Însă ar trebui să li se explice și metodele de contracepție, ca să fie siguri că un copil va veni pe lume numai când este dorit. În sfârșit, ar trebui să învețe pericolele bolilor venerice, precum și metodele de prevenție și de tratament.
Creșterea fericirii umane care se poate aștepta ca efect al educației sexuale, realizată pe aceste coordonate, este incomensurabilă.
[…] în absența copiilor, relațiile sexuale sunt o chestiune pur privată, care nu privește statul sau vecinii. În prezent, anumite forme de sex care nu duc la procreație sunt pedepsite de legislația penală: este o pură superstiție, deoarece nu afectează pe nimeni în afară de părțile direct implicate.

* „superstiției” în textul original

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.