Știrile rusești și Bill Gates

Știri false împotriva lui Bill Gates

Criza COVID-19 arată noi fețe ale dezinformării, noi tipuri de teorii ale conspirației și apar noi „oameni răi”. Fondatorul Microsoft și filantropistul Bill Gates a fost scos în față ca „omul rău” într-o campanie de dezinformare ce pare orchestrată.

Bill Gates nu prea a fost până acum un client al știrilor false. Înainte de COVID-19 au apărut știri false despre el doar de două ori: odată în 2017 și altădată în 2019. De la începutul lui februarie 2020, au început să apară informații false în limba arabă, rusă, engleză, spaniolă, română, georgiană și germană. Toate aceste știri sugerează că Bill Gates este într-o formă sau alta responsabil pentru epidemia de COVID-19. Această afirmație este distribuită de surse deținute de Armata rusă, de agenția de știri de stat a Rusiei – Sputnik dar și de o publicație administrată de Academia de Științe a Rusiei.

Lăcomie și cruzime

Acuzațiile împotriva lui Bill Gates urmăresc două caracteristici. Una este aceea cum că Bill Gates ar avea un interes financiar din pandemie și că filantropia lui este doar de fațadă pentru lăcomia capitalistă. Să faci profit de pe urma bolilor oamenilor este, bineînțeles, rău. Media rusească sugereară însă ceva și mai diabolic, cum că Gates ar avea activități legate de sănătatea globală, precum: reducerea populației! Conform surselor rusești, Bill Gates are aparent un interes in crearea unui climat economic foarte rău pentru a reduce populația pământului. Am găsit această afirmație la site-ul mai sus menționat, cel condus de Academia de Științe din Rusia.

Ne putem uita către un colaps total al economiei vestice și o creștere a sărăciei pentur masele de oameni. – Ce se va întâmpla cu oamenii, fără locuri de muncă, fără venituri, mulți își vor pierde și casele pentru că nu vor putea să își plătească ratele la bănci sau chiriile?
Ar putea să moară de foame, de tot felul de alte boli, disperare – aceasta este dorința de reducere a populației lumiii a lui Bill Gates, Rockefeller și alții. Poate fi începutul unui plan sinistru de sortare genetică.

Ideea reducerii populației a fost scoasă la suprafață puternic de către sursele media de dezinformare pro-ruse în perioada de răspândire a COVID-19, dar sunt cazuri similare și la începutul lui 2016. Cel mai vechi caz înregistrat de „EU vs Desinformation” referitor la Bill Gates este din 2017, tot despre acest presupus plan sinistru, știre lansată de Televiziunea Națională din Rusia.

Răufăcătorul malthusian

Am întâlnit termenul de malthusian in acest context uneori. Acest termen se referă la filosoful englez din secolul al 18-lea, Thomas Robert Malthus, care a adus în prim plan o teorie despre conflictul dintre creșterea populației și standardele de viață. În unele din cazurile în care apare Bill Gates, găsim referire și la acest termen de malthusian, sugerând că Bill Gates ar vrea să scape de majoritatea oamenilor de pe pământ. Dacă ne uităm la câteva din site-urile în engleză din sfera de influență rusească, vedem că termenul este foarte popular pentru Fundația Culturală Strategică și afiliații acesteia, precum Fort Russ News. Aceasta din urmă este una din instituțiile care sponsorizează campania de știri împotriva lui Gates, creând hashtag-uri cu scopul de a defăima.

Publicația Naționalistul Rus s-a alăturat cu bucurie acestei campanii, sugerând că Bill Gates este un fel de James Bond rău cu ambiții mondiale, adeseori folosind conținut din site-urile internaționale ale alt-right (dreapta alternativă, de extremă dreapta) și din site-urile teoriilor conspiraționiste.

Toate aceste informații le puteți folosi pentru a detecta dacă o informație este demnă de încredere sau nu. Media profesionistă nu ar trebui să fie implicată în aceste teorii. Un site care include teorii ale conspirației, arătând cuc degetul in direcții prestabilite, nu este o sursă de știri de încredere.

Traducere după din EU vs Desinformation.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.