Primele experiențe în Barcelona

În primul rând vreau să menționez că toate întâmplările sunt din perspectiva mea, cum le-am perceput eu. Poate alții au avut experiențe mai bune sau mai proaste.

image-2096

Așadar…

Numărul de telefon

Am perceput ca fiind foarte greu să mă descurc doar cu număr de telefon de România. Cam toate sistemele de acolo care cer număr de telefon acceptă numai formatul numărului de telefon din Spania și prin urmare pun implicit codul de țară (+34). M-am dus, așadar, la un magazin Movistar și mi-am luat o cartelă prepay locală.

Cont bancar

Având număr de telefon de Spania (și NIE) puteam să îmi deschid un cont bancar. Am vrut inițial la N26, dar niște colegi mi-au spus că s-ar putea ca unii proprietarii de apartamente să strâmbe din nas dacă nu cunosc banca.

Am încercat să îmi fac cont online la câteva bănci spaniole dar fiecare aveau diverse cereri sau buguri care m-au împiedicat să finalizez procesul. Am reușit până la urmă la BBVA, dar după ce am făcut contul online trebuia validat într-o sucursală fizică. M-am dus la o sucursală unde m-au validat. Din păcate, nu sunt foarte fericit cu BBVA (birourile mi se par cam neîngrijite, aglomerate iar aplicația foarte sărăcăcioasă și lipsită de un UX bun).

În nici una dintre cele 2-3 sucursale de bancă în care am intrat nu vorbea nimeni engleza. Doar spaniola (sau catalană).

Transport prin Barcelona

Mi-am luat abonamentul lunar T Usual, la €40, zona A. Cu acesta se poate călători pe orice mijloc de transport în zona A (inclusiv aeroport)

Închiriere apartament

Acesta este un subiect mare și ar merita o postare separată. În general nu mi-au plăcut multe apartamente deoarece foarte multe blocuri au dormitoarele pe spate care dau într-un fel de spațiu foarte mic total închis între blocuri. Practic aceste blocuri sunt ca niște cuburi cu interiorul gol. Rezultatul e că fereastrele de la dormitoare au lumină foarte puțină sau deloc iar aerisirea este foarte proastă. Nu mai vorbesc de lipsa totală a unui peisaj cât de cât frumos.

De asemenea, foarte multe apartamente nu aveau cadă ci doar duș (unele chiar două băi ambele cu duș). O altă cerință destul de importantă pentru mine era ca apartamentul să aibă încălzire pe gaz și aer condiționat. Unele nu aveau încălzire decât prin aer condiționat, ceea ce nu era acceptabil pentru mine.

Trebuie luat în considerare și faptul că foarte mulți agenți imobiliari nu vorbesc decât spaniolă (și catalană) iar engleza o vorbesc puțin sau deloc.

Conexiune Internet

Aici am avut o adevărată epopee. Am zis să fiu român patriot și să îmi fac abonament la DIGI filiala din Spania. Aveau tarife și oferte bune, am făcut cerere online și am așteptat. Dar deja de a doua zi a apărut la statusul cererii că „Este o problemă cu conexiunea ta. Lucrăm să o rezolvăm” Și am așteptat vreo 5 zile să primesc un semn, dar nimic. În final am sunat și la suportul în română și la cel în spaniol și mi-au spus că au pus o notă să se urgenteze, ba mi-au cerut factura anterioară (nu aveam cum să le dau așa ceva). După 7 zile am renunțat și am sunat să anuleze cererea că se pare că nu aveau de gând să facă nimic. M-am dus la Movistar la ora 14 iar la ora 17.30 aveam conexiune la Internet.

Facebook Comments

3 comentarii la „Primele experiențe în Barcelona”

  1. Felicitari pentru prezentarea informatiilor postare. Am locuit si eu in afara țarii o perioada(Slovacia, Austria), reintors in Bucuresti si vreau sa plec iar in viitor tot in Spania. Sper sa fie alegerea buna si pt mine. Daca nu esti prea prins, poate putem povesti despre experiente de fost/actual/viitor emigrant.
    Numai bine,
    Adi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.