Încercare de înmatriculare a mașinii în Barcelona

Spun încercare pentru că încă nu am reușit. Voi reveni cu detalii dacă reușesc. Oricum, se pare că birocrația din Spania este chiar mai mare decât cea din România, având în vedere și nereușita de a obține NIE.

Inițial am zis să urmez pașii descriși pe acest blog.

Primul pas era să îi fac fișa tehnică mașinii. Pentru aceasta am contactat firma Gestoria Guasch care mi-a cerut actele scanate și câteva poze ale mașinii iar după vreo 2 zile mi-au trimis pe email fișa tehnică. Se presupune că această fișă tehnică este suficientă pentru a merge să fac ITP-ul aici (ITV în spaniolă). Toate bune și frumoase, doar că nimeni nu spune că acest ITV, pentru mașinile neînmatriculate în Spania, se face doar în anumite stații. După multe telefoane (la care uneori nu răspundea nimeni, sau dacă răspundea îmi dătea un alt număr la care nu mai răspundea nimeni) am reușit să găsesc două stații la care se putea face ITV pentru mașini fără număr spaniol.
Prima stație la care m-am dus a fost Certio de pe Carrer de Carracas. M-am dus într-o seară și mi-au spus că „fata care se ocupă de ITV pentru mașini fără număr spaniol este doar dimineața de la 9” și „să revin dimineața” (până pe la 11 sau 12 parcă). A doua zi dimineața, înarmat cu răbdare, actele mașinii și actele mele mă duc din nou la ei iar fata de acolo îmi cere „actele”. I-am dat talonul, înscrierea mea la primărie, pașaportul, fișa tehnică. Le-a verificat și zice, „ok, mai departe”. O întreb? Asigurarea de România? Ea: nu. Eu: cartea mașinii? Ea: Nu. Eu: atunci ce? Ea: certificatul de conformitate. Eu: ceee??? Ea: trebuie, altfel nu se poate. Eu: este în România. Ea: trebuie să îl aduceți. Eu: bine… și am plecat.

Între timp, am aflat că se duce un prieten din Madrid în București și m-am gândit că mi l-ar putea aduce și pe urmă să îl trimită prin poștă de la Madrid. L-a trimis pe 4 ianuarie. Azi suntem în 11 și nu a ajuns.

Până să vină certificatul am zis să mă duc și la cealaltă stație de ITP, la Certio de pe Carrer d’Avilla. Mă duc tot seara și se repetă povestea. Îmi zice că doar dimineața. O întreb să îmi verifice actele. Vede talonul, dovada că sunt înregistrat la primăria din Barcelona (alta en el padrón municipal) și pașaportul și zice „e ok”. Eu, neîncrezator întreb: doar atât? Ea: de la mașină da… să aduci și documentul că nu mai sunteți rezident în orașul din România, de unde veniți. Eu: ceee??? Ea: da, documentul de „baja de padron municipal” (retragere de la primărie). Eu: în România nu facem baha la primărie. nu facem nici alta (înscriere) nici baha (retragere)”. Ea: ah… atunci ceva care să arate că nu mai locuiți în București. Eu: păi am dovada că locuiesc în Barcelona. Ea: nu este suficient. trebuie să dovediți că nu mai locuiți nici în București… Am renunțat.

Aștept poșta spaniolă să aducă un act de la Madrid la Barcelona, să vedem de câte săptămâni e nevoie…

image-2123
Facebook Comments

Un comentariu la „Încercare de înmatriculare a mașinii în Barcelona”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.