Cât durează obținerea certificatului multilingv prin consulat

Răspunsul scurt: 3 luni, câteva săptămâni și… încă nu a venit.

În Spania – care nu e celebră degeaba pentru birocrația stupidă și stufoasă, la fel ca România (sau poate mai rău) – pentru a obține NIE (echivalentul CNP-ului) pentru copil trebuie adus certificatul de naștere multilingv (certificatul de naștere în original în 3 limbi nu e de ajuns, că poate ai dat spre înfiere copilul altcuiva între timp și ai păstrat certificatul și vrei să furi beneficiile de la bogatul stat spaniol).

Eu, neștiind dinainte de această cerere, nu am avut un astfel de certificat, dar autoritățile române oferă acest serviciu prin intermediul consulatului.

Așadar, m-am dus la consulat și am depus cerere pe 22 noiembrie 2021. Consulatul a trimis această cerere la primăria din România unde este înregistrată nașterea copilului. Suntem în 10 martie 2022 și încă aștept.

Update 9 mai 2022:

  • Certificatul de naștere al copilului nu a mai ajuns prin consulat. Probabil s-a pierdut pe drum. Am fost la primărie și l-am obținut într-o săptămână.
Facebook Comments

Un comentariu la „Cât durează obținerea certificatului multilingv prin consulat”

  1. E ok.

    Eu m-am gândit în avans. Și, ptr că suntem născuți/ căsătoriți în București, a fost nevoie să merg în 4 locuri: sectorul 2, sectorul 3, sectorul 4 și … încă mai aștept la 1.

    Am aflat la penultima stare civilă vizitată că se poate depune și la un singur sector cererea (ceilalți spun “nu” apăsat), dar poate dura lejer 2 luni să Primești extrasul multilingv! În același oraș, da?

    La sector 2 am putut depune cererea la 16:00, că așa am ajuns. Am și glumit cu 2 funcționari de treabă. A doua zi puteam ridica.

    La sectorul 3 a fost emis pe loc.

    La sectorul 4 a fost emis pe loc. Și ajutor, și explicații.

    Ei, la sectorul 1 (cei cu cea mai faină locație, și aer curat), altă poveste! Întâi am fost refuzată, că s-a terminat programul. Mai era 1 sfert de oră lejer. Când am depus cererile a durat mereu sub 1 min! Pe urmă am depus, dar cu termen 1 săptămână! Oameni înțepați și nepoliticoși… zici că ești în alt oraș!

    Ca idee, organizarea fiecărui serviciu în parte este foarte diferită!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.