Piața Boqueria (Barcelona)

Piața Sant Josep (Sfântul Iosif) sau mai cunoscută sub numele de Boqueria se află pe locul actual din anul 1840 (pe vremea acea, în Țara Românească, Nicolae Bălcescu pregătea revoluția de la 1848).

image-2258
Poza de pe Wikipedia

Instalarea pieței în locația actuală a fost inițial temporară, dar cu trecerea timpului s-a renunțat la ideea de a o muta.

Informațiile cele mai vechi despre existența unei piețe în această zonă datează din 1217 când este indicată prezența unor locuri de vândut carne în Pla de la Boqueria (Piața Boqueria), în fața porții de intrare în oraș. (pe la 1200 nici una din țările române nu se întemeiaseră).

Un impact important asupra comerțului l-a avut Regele Pere al III-lea, care în 1337 a pus sub protecție regală și a garantat libertatea circulației mărfurilor în Barcelona.

În timpul primei „bullanga” (o serie de revolte populare liberale din Barcelona, care au avut loc între 1835 – 1843), au fost arse diverse proprietăți ale Bisericii Catolice, printre care și clădirea Sfântul Iosif. După demolarea a ceea ce mai rămăsese din vechile ziduri, s-a construit ceea ce ar fi trebuit să fie o piață publică edificată în stilul Plaza Real (din Barcelona), dar la scurt timp a fost ocupată de negustori și tarabele acestora.

De atunci, povestea continuă și azi este unul din principalele puncte de atracție turistică dar și o piață de proximitate, unde localnicii își fac cumpărăturile săptămânale, beau o bere sau mânâncă un tapas.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.