El Caganer

El Caganer (în catalană), care s-ar traduce prin Căcăciosul în română, este un personaj din tradițiile catalane care apare în perioada Crăciunului (personajul se întâlnește însă și în alte zone din Spania, Portugalia sau Italia, dar este mai puțin prezent).

Muzeul Satului Spaniol – Pueblo Español de Barcelona

Se crede că acest personaj a apărut pe la mijlocul secolului al XVII-lea – al XVIII-lea, în timpul perioadei baroce – un curent artistic a cărui caracteristică era și un realism exagerat al detaliilor. Inițial, nu a fost asociat cu sărbătorile de Crăciun. Acesta apare în scena Nașterii la sfârșitul secolului al XVII-lea, în zona Pirineilor catalani și aragonezi (nord-estul Spaniei), dar a devenit popular abia în secolul al XIX-lea.

În mod tradițional, Caganer este un țăran în port tradițional catalan (cu brâu – faja și căciulă – barretina) și apare în scena Nașterii într-un colț mai ascuns, de obicei după un copac. Deși nu se cunoaște motivul pentru care a fost introdus în acest tablou al Nașterii, se presupune că prin fecalele lui fertilizează pământul, fiind considerat un simbol al norocului și prosperității.
Este interesant, că Caganer nu este singurul personaj din perioada Crăciunului care este prezentat defecând, ci în regiunea Cataloniei și Aragonului există și Caga Tió (Nea Căcăciosul – traducerea îmi aparține) sau Bușteanul de Crăciun (Tronco de Navidad) – care este o bucată de lemn, un buștean, pe care copii îl aduc în casă, îl învelesc cu o pătură și în noaptea de Crăciun îl lovesc cu un băț cântând un cântecel specific iar acesta „caga” cadouri (nu-l mai traduc, că românii sunt mai pudici)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.