Încă un motiv pentru care suntem cu 50 de ani în urmă

Ca sa întelegem încă o parte din istoria dezvoltării românilor, putem sa ne uităm la istoria științei și putem începe cu tipografia.

Tiparul modern a fost inventat în GERMANIA în jurul anului 1439. În țările din Europa de Vest a început să fie folosit pe scară largă începând după 1465 în mare parte la inițiativa unor firme PRIVATE.

La Roma a apărut prima tipografie în 1467, în Franța în 1470, Spania 1471, Olanda 1473, Polonia 1473, Londra 1477, Mexic 1539.

În Țara Românească primul text tipărit a apărut la aproape 70 de ani după invenția tiparului, abia în 1508. Adică cam la 40 de ani după ce începuse să fie folosit pe scară largă în Europa de vest (1470).

Tipografia din Țara Românească a fost creată la cererea STATULUI, sub conducerea domnitorului Radu cel Mare, de către un tipograf sârb adus din Italia.

În Imperiul Otoman, scrierile în limba arabă au fost interzise până in 1729, sub amenințarea cu pedeapsa cu moartea! Primul Coran a fost tipărit în ITALIA în 1538.

Așadar, în timp ce în vestul Europei se printau sute de cărți pe an în fiecare țară (hărți, pamflete, tratate științifice, medicale, discuții religioase și filosofice) atât în latină dar și în limbile țărilor respective, în țările române abia se printau câteva cronici (cărți de laudă) ale domnitorilor și cărți religioase fie în limba slavonă, fie în română cu litere slavone.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.