libertate si dragoste

Un prieten mi-a spus ca orice relatie duce pana la urma la crize existentiale, la intrebari si la pierderea unei anumite libertati.
Posibil, poate duce la pierderea libertatii daca celalalt ti-o ia fara ca tu sa ii dai voie. Intra in viata ta fara sa te astepti si este in tot ce e al tau fara ca tu sa stii. Te trezesti la un momentat dat ca celalalt este peste tot si ca si daca ti-ai vrea libertatea inapoi si ti-ar darui-o nu ai mai avea ce sa faci cu ea, fiindca el te urmareste de acolo de departe. Patul in care in stateati amandoi acu este doar al tau. Si ce daca… te-ai obisnuit ca acolo sa fie altcineva ci nu un loc gol. Strada pe care va plimbati amandoi parca iti este acum necunoscuta si o eviti. Singura cale este fuga. Cat mai departe de acele locuri si de amintiri.
Poate duce insa si la cedarea libertatii. Tu te oferi celuilalt, iar el tie. In cazu asta nu cred ca mai poate fi vorba de o pierdere a libertatii ci de un castig.
Linia care separa doua persoane ce traiesc impreuna si se iubesc este foarte subtire si fragila. Fiecare trebuie sa fie atent sa nu o rupa si sa nu patrunda in universul intim al celuilalt ci sa il lase pe el sa ii dea voie acolo. Ce este si unde se termina universul intim al fiecaruia? Fiecare decide. Unii dintre noi au nevoie de mai mult spatiu (poate mult mai mult decat considera celalalt), altii din contra vor sa se simta cat mai aparati si sa-l aiba pe celalalt cat mai aproape de el. Fiecare dintre noi trebuie sa-l cunoasca pe celalalt si sa afle asta din discutii si din reactiile celuilalt in diverse situatii.
Gelozia este metoda cea mai buna de a distruge o relatie prin restrangerea libertatii celuilalt. Unuia dintre parteneri poate ca la inceput o sa ii placa, va intelege ca celalalt este gelos pentru ca il iubeste, dar daca acesta exagereaza… viata va deveni un chin.

Textu de mai sus nu mi se pare foarte inspirat si bun sa exemplifice tot ce simt. Totul probabil ca depinde de fiecare relatie in parte si de experienta fiecaruia. Nu l-am scris ca un sfat pentru cineva anume ci poate pentru a-mi clarifica mie insumi ce inseamna (macar in parte) libertatea in dragoste.

Facebook Comments

2 comentarii la „libertate si dragoste”

  1. Tot ce ai scris este absolut corect eu personal am experimentat ambele situatii dar in 2 ipostaze diferite prima cand nu am fost eu indragostit si persoana in cauza a inteles gresit situatia crezand ca daca ma „sufoca” cu dragostea ei ar putea compensa – s-a terminat lafel cum a inceput, iar a II-a situatie cand amandoi suntem indragostiti si ne dam seama de cat spatiu are nevoie fiecare si am invatat sa ne facem „vizite” este mult mai frumos asa fiecare trebuie sa invete sa-l respecte pe celalalt din toate punctele de vedere!

  2. 🙂 Dezamagire in dragoste… nasol moment
    `Cine iubeste si lasaaaaa… Dumnezeu sa-i dea pedeapsaaa…` parca asa era cunoscutul refren popular.
    Chestia aia cu granitza e mai complicata decat pare, ca oamenii se mai si schimba – tu cunosti f. bine ceva, asimilezi imaginea aceea si te trezesti peste 10 ani ca reflexia si originalul nu mai sunt identice…
    Parerea mea e ca e mai bine sa ai o abordare a la Eminescu – `Nu spera si nu ai teama`, orice experienta in limitele firescului uman, fie si un esec in dragoste ne pregateste pt. ceva mai important (avantajul meu de a fi crestin 😉 pt. aceasta abordare pozitiva).
    Una peste alta nu cred ca daca doi oameni maturi aleg sa-si daruiasca iubirea in mod reciproc mai pot surveni momente in care sa se desparta pt. orice gen de motiv decat disparitia fizica, restul e un moft!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.