Stufstock 5 – Jandarmeria Romana: incapabila

Joi, li s-au furat telefoanele la doua fete. Acestea banuiau pe cineva dar nu stiau unde locuiesc acele persoane. S-au dus la jandarmii care asigurau ordinea in zona si le-au spus ce si cum iar acestia le-au zis ca daca le arata persoanele banuite le pot ajuta. Dar unde sa le arate… S-au resemnat.

Vineri seara, la concertele de la Stufstock, eram cu ele si i-au vazut pe cei pe care ii banuiau. Eu cu una din ele am mers la jandarmi sa le spuna ca le-au vazut. Cealalta a stat pe loc „sa ii supravegheze”. Ne ducem la jandarmi si tipa asta ii spune povetea unuia. Jandarmu: „Da. Veniti. Vorbiti cu colegul meu de aici”. Ne duce la altu. Ii spune astuia povestea, la care el zice „Aa. Cand vi l-au luat?… A ieri. Nu il mai gasiti… da hai, ca puteam sa zicem ca facem o perchezitie de rutina, etc… vedem cum o dam” Catre alt jandarm: „Cheama-l ma pe Marcel”. Dispar amandoi. Asteptam vreo 20 de minute… si vine unu la noi care auzise povestea si ne pune iar acelasi intrebari. Explica tipa asta ca i s-a furat telefonul ieri, ca i-a vazut pe cei pe care ii banuieste si daca nu se poate face ceva. Ne zice „Ieri vi l-a luat? Aaa. pai nu il mai gasiti. ce rost mai are?”. Eu: „Pai a spus colegul dumneavoastra acu cateva minute ca se poate face o perchezitie de rutina”. El: „Ca sa ce. Daca nu il mai au la ei.” Eu: „Sa inteleg ca nu puteti face nimic?” El: „Pai nu putem sa facem nimic. Ce sa facem?”. Eu: „Am inteles. Vad ca Jandarmeria Romana se declara incapabila sa faca ceva cand li se raporteaza un furt”. Se simte lezat… dar se blocheaza. Catre alt jandarm: „Xulescule, uite baietu zice ca a raportat un furt si noi nu facem nimic”. Vine jandarmu mai destept: „Ai raportat un furt?” Eu: „Da.” El: „Cui?” Eu: „Pai… (ma uit la eticheta de pe maneca lui si citesc cu voce tare) Jandarmeriei Romane, din cate vad”. El: „Nu se raporteaza la Jandarmerie furturile. La politie. Stii unde e postu de politie?” Eu: „Nu.” El: „La 2 mai.” Eu: „Multumesc pentru ajutor.” El, vrandu-se ironic: „Cu placere”.

Facebook Comments

13 comentarii la „Stufstock 5 – Jandarmeria Romana: incapabila”

  1. Cunoasterea legii de catre cei banuiti ii scapa imediat pe cei doi de jandarmerie. Acestia nu au voie sa faca perchezitii, interogatorii sau retineri daca nu sunt ei prezenti in momentul cu pricina, adica in flagrant…
    Voi trebuia sa reclamati frumos la 112 sau la sectie telefoanele furate, iar a doua zi sa sunati din nou precizand ca i-ati vazut pe banuiti… Abia in momentul asta politia ii retine sau cer ei jandarmilor sa ii retina.

  2. aiurea domnu meu, dar atunci la ce bun jandarmii astia sa suga din bugetul statului banii degeaba

  3. si e tare treaba,auzi sa ceara politia la jandarmerie sa retina anumite persoane.hahaha ma faci sa rad.

  4. iar daca e sa intram putin pe legislatie, jandarmii au tot dreptul sa efectueze un control corporal sumar,sa retina anumite persoane,daca situatia impune.In cazul de mai sus singura probleme care a fost este incompetenta acelor jandarmi care au pasat victimele alelui furt de la unu la altu si mai apoi la sectia de politie,pentru ca asa s=au spalat mai repede pe maini.Din pacate acesta este tragicul adevar.

  5. adevarul e ca in romania nu exista inca o legislatie care sa acorde jandarmilor anumite atributii in domeniul furturilor,in general al infractiunilor.jandarmii au voie sa intervina numai atunci cand infractorul este prins in flagrant.pt ca altfel nu permite legea.nu este ca la politie.Politia are o gama mai larga de actiune.un control corporal putea fi facut in cazul de fata dar degeaba pt ca era si culmea ca cei 2 infractori sa mai aiba telefoanele la ei

  6. ca sa fie clar: 1 trebuia depusa o plangere la cea mai apropiata sectie de politie de unde se lua un nr de inregistrare 2 in momentul in care partea vatamata observa cei doi suspecti solicita jandarmilor retinerea acestora si conducerea lor la sectia de politie urmand sa dea declaratie in legatura cu faptul ca cei doi sunt autorii furtului reclamat anterior dar daca nu exista nici plangere ca asa intelege cetateanul ca trebuie sa fie protejat fara a contribui cu nimic la acest lucru nici jandarmii nu puteau face nimic. pe scurt retineau doi suspecti intr-un caz care nu esxista!

  7. tataie, cea mai apropiata sectie era la vreo 5 km de mers prin camp la 2 noaptea si nu exista transport in comun. asa ca nu mai vorbi ca un politician ca propui cel mai aberant lucru:
    1. la 2 noaptea sa mergem 5 km pe camp sa depundem plangere;
    2. sa ne intoarcem la 4 noaptea 5 km pe camp;
    3. sa ne ducem cu biletelu la jandarmi sa ii retina pe aia care intre timp faceau sex in cort undeva intre vreo 10 mii de oameni de pe plaja. nu ai vrea sa ii cauti mata daca esti asa destept?
    pui pariu ca daca prenumele meu incepea cu „baiatul domnului ministru” se putea face perchezitia si chiar retinerea ?

  8. mai desteptilor care tot folositi termene stiute sau auzite pe la televizor:perchezitia asupra unei persoane,unui bun mobil sau al unui imobil se vace in baza unui mandat de perchezitie emis de un procuror.dasteptilor

  9. exact ce ziceam: o tara de cacat cu o autoritate impotenta dpv legal (trebuie sa umblu cu avocatu si procuroru dupa mine ca sa imi recuperez un telefon furat, desi hotzu sta in fata mea si rade cu el in buzunar iar toata lumea stie asta). esti tare domnule expert.
    p.s. in cazu asta de ce „acelasi” (coleg de al lui) jandarm m-a perchezitionat la intrarea la stufstock?

    p.s.s. hai sa nu ii mai zicem perchezitie ca suna prea a „termeni de la tv” ci doar sa colaboreze cu mine si sa imi gaseasca obiectu furat prin ce mijloace vor ei, nu sa ma trimita la o plimbare de 10 km la 2 noaptea.

  10. Ba da destept mai esti. Tataie una este perchezitia asupra unei persoane si alta control corporal sumar.Citeste putin , edificate asupra problemei si pe urma mai vorbim. Esti foarte destept tata…

  11. hai, nu mai vorbi nici mata din auzite si da-mi link catre legea (sau spune-mi in ce lege pe ce an) in care este definit „controlul sumar”. eu stiu (de la unii, de la altii – da mai bine imi spui tu legea, daca o stii asa bine) ca politia si JANDARMERIA are dreptul sa faca un control corporal sumar (nu sa se uite in casa/cort/rucsac ci doar sa te pipaie nitel) si sa te RETINA in cazul in care il refuzi. Daca te retine sunt obligati sa te duca la sectie unde poti sa iti chemi avocatu.
    faptu ca am zis perchezitie este pentru ca sunt profan in legislatie si dpv meu de vedere (in acel moment) era cam acelasi lucru cu perchezitia, dar ai dreptate, ar fi trebuit sa ma exprim cu „control corporal”…
    ORICUM, repet, daca stii tu mai bine legea, lumineaza-ne si pe noi, altfel taci pe vecie.

    Iata ce zice legea 550/2004:
    Art. 27
    b) sa legitimeze orice persoana cand exista indicii temeinice ca a savarsit, savarseste sau se pregateste sa savarseasca o fapta ce constituie infractiune ori contraventie, precum si persoanele care solicita intrarea intr-un perimetru legal restrictionat
    ..
    (3) In exercitarea atributiilor, personalul militar al Jandarmeriei Romane are dreptul sa efectueze control corporal preventiv asupra persoanei si bagajului acesteia, in urmatoarele situatii:
    a) exista indicii clare ca s-a savarsit, se savarseste sau se pregateste savarsirea unei infractiuni;
    b) persoana se afla in stare de inconstienta si este necesara identificarea acesteia;
    c) persoana participa la manifestari publice sau in alte locuri in care este interzis accesul cu arme, produse ori substante periculoase.

    P.S. Din fericire suntem intr-o epoca in care nu mai trebuie sa credem orice gogoasa pe care ne-o arunca in tzian sau o juma de tzian (jandarm).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.