Cautarea casei in Olanda

Sunt de vreo 3 zile in Amsterdam. In prima am ajuns, in a doua – adica ieri – am fost cu un agent sa vad niste case. Cred ca intentionat le-a ales pe cele mai naspa.  Primul apartament era o destul de intunecat, intr-un bloc, cu un culoar comunist. Nu avea nici un fel de mobila. Agentul parea surprins ca nu are…

Al doilea era cat de cat ok, era in casa unui mosulica, dar baia si masina de spalat (care era in bucatarie) trebuiau impartite cu un ucrainian care locuia in aceasi casa. Cerea vreo 800 euro pe asta, incluzand gaze, apa, electricitate (GWE).

Ultima oferta era un apartament destul de mare, intr-un bloc. Dar nu avea nimic in el.

Dupa acea m-am dus la biroul firmei de recrutare Logical People de unde am mai cautat alte case pe net. Singura oferta interesanta pe care am gasit-o, era un apartament destul de dragut, mobilat, dar care era disponibil din 15 aprilie pentru 6 luni. Am zis pass si la asta. Macar, daca ar fi fost de la 1 aprilie… si sa nu fie pacaleala. Da’ asa… nu mergea. Am plecat dezamagit spre gara, sa ma intorc la apartamentul Andreei, careia ii multumec ca ma gazduieste. In fata garii ma suna iar agentul ca cica a gasit un super-mega-nemaivazut-nemaintalnit-nemaiauzit-extraordinar-mirobolant… apartament. Hooo ba! Termina! – zic in gandul meu. Zi pretul! Doar „eleven hundred euros”… Doar atat exclam eu?… Si incepe iar cu epitetele, metaforele si hiperbolele la adresa apartamentului. Dupa vreo 10 minute de vorbit in roaming reusesc sa il fac sa taca spunandu-i ca o sa dau 20 de euro sa ma deplasez pana la Haga sa vad ce dracu are de e in extaz ?

Ajung in Haga in vreo ora, bineinteles la alta statie fata de unde ma astepta el. Nu mai conteaza de ce… (trenu pe care il luasem nu oprea in Den Haag Centraal ci in Den Haag HS). Ma intalnesc cu el si ma duce la apartament, povestindu-mi pe drum cat de super-mega-nemaivazut-nemaintalnit-nemaiauzit-extraordinar-mirobolant… este apartamentu asta si costa, nu 1100 de euro ci 1075 de euro.

Vad apartamentu. Arata bine… nu super-mega-nemaivazut-nemaintalnit-nemaiauzit-extraordinar-mirobolant… ci bine. Totul era nou, cumparat proaspat. Zic: bine. Arata ok. La care el foarte mirat imi spune din nou cat de super-mega-nemaivazut-nemaintalnit-nemaiauzit-extraordinar-mirobolant este apartamentu ala. Deja imi venea sa il bat, cum va vine si voua sa ma bateti pe mine ca tot dau copy paste. Ok. A ramas ca il sun a doua zi sa ii dau un raspuns. Intre timp seara, am mai cautat case si am facut o lista.

Astazi am dat cred ca peste 15 de telefoane la agentii din A’dam, Haarlem si Zandvoort. Nici una nu avea nimic care sa fie maxim 900 inclusiv GWE si mobilat.

I-am dat raspuns agentului meu ca accept mega-apartamentul din Haga, daca mi-l lasa la 1000euro. Mi l-a lasat, nu inainte sa imi spuna cat de bengos este apartamentul ala.

M-am documentat nitel pe nl.nl si trenul face 45 de minute din Den Haag Centraal in Haarlem Spaarnwoude (unde este Leaseweb).

Si mai jos un pic de cifre.

In Olanda, daca inchiriezi un apartament printr-o agentie in prima luna trebuie sa platesti cam asa:

Daca ai o chirie de 800euro/luna.

1. Chiria pe prima luna.
2. O garantie care poate fi pe 1 sau 2 luni (sa zicem pe o luna: 800 euro)
3. Comisionul agentie care de obicei este o luna de chirie sau uneori daca chiria e mai mare de o suma X, acea suma. La care se adauga TVA-ul 19%.

Un calcul simplu pentru chiria noastra de 800 de euro arata ca in prima luna trebuie sa scoti din buzunar vreo 2550 de euro.

De obicei, daca nu distrugi casa si ai un proprietar ok, la sfarsitul contractului trebuie sa primesti garantia inapoi.

Facebook Comments

2 comentarii la „Cautarea casei in Olanda”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.