Ce-mi place in Olanda

Traficul este de sute de ori mai bun in Bucuresti, dar au si reguli foarte stricte. Nu am vazut o masina parcata aiurea.

In 99% din cazuri stiu cu aproximare de +/- 5 minute cand ajung la serviciu. Se mai intampla sa aiba intarziere trenurile sau autobuzele, dar foarte rar. In fiecare statie este orarul si stii ca daca ai ajuns cu 5 minute inainte sa vina autobuzul, o sa vina in urmatoarele 7.

E destul de liniste, oameni sunt relaxati iar criminalitatea este foarte scazuta.

Au un sistem de educatie si sanatate care functioneaza. Dovada, rata somajului este de 4.3 (Romania ~7). Speranta de viata este mare 79.8 ani (Romania 72.5).

Au infrastructura buna: autostrazi si linii ferate.

Preturile la alimente, in supermarket, sunt acceptabile comparativ cu salariile.

Absenta unor conflicte etnice majore (ca in Franta sau Italia).

O organizare destul de buna a serviciilor publice. De exemplu, m-am inregistrat la primarie in 10 minute. O prietena din Amsterdam, a facut programare, s-a dus si a rezolvat. Fara stat la cozi timp de ore intregi. La expats center la fel, programare, m-am prezentat la ora stabilita si mi-am luat actul.

Faptul ca si batranii de 70 de ani vorbesc aproape fluent engleza si te poti intelege cu majoritatea populatiei in engleza si nu se uita la tine ca la felu’ 14 cand nu vorbesti in limba lor.

Bicicletele si infrastructura pentru biciclete.

Canalele, verdeata, florile, culorile, arhitectura uniforma…

//later edit – 5 iunie

Faptul ca batranii de pe aici nu sunt atat de „tristi” ca cei din Romania – cel putin nu au acea privire trista sau furioasa. Faptul ca desi se deplaseaza greu pe propriile picioare, isi permit scaune electrice care le fac viata mai usoara, existand si o infrastructura pentru asa ceva, incepand de la strazi pana la magazine si acces in institutii.

Din aceasi categorie: Ce nu imi place in Olanda

Facebook Comments

4 comentarii la „Ce-mi place in Olanda”

  1. Nu cred ca exista pe undeva trafic ca in bucuresti….verisoara mea traieste in canada,a venit in tara si a zis ceva de genul „mama ce strazi inguste”=> trafic ingrozitor…

  2. si-n olanda sunt strazile inguste. exact cat sa incapa o masina pe banda + banda de biciclete 🙂
    in general, in SUA/Canada totul este mai mare decat in Europa ca au mai mult spatiu.

  3. Batranii lor sunt mai zen ca nu au trait in comunism. La noi foarte greu se vor vindeca oamenii de aceste rani istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.