Ce nu găsesc în Barcelona

Locuiesc într-un cartier al Barcelonei unde nu există niciun hypermarket (cum sunt in București, in fiecare cartier 2-3). Nici în Barcelona nu sunt de fapt prea multe în de dimensiunea celor din București (eu am fost doar într-unul, la Glorias). Așadar, unele produse le pot procura doar de la supermarketurile și magazinele de cartier.

Aici, la supermarket nu găsești chiar orice. De exemplu, oferta de fructe și legume este destul de săracă dar și proastă (multe fructe veștede, legume ambalate nu foarte proaspete), pâine așa și așa, carnea doar preambalată sau mezeluri și semipreparate. Pentru carne proaspătă există măcelărie (xarcuteria), pentru pâine există brutării, pentru pește se merge la… pescărie, iar pentru fructe și legume la aprozar.

Așadar, fructele proaspete (și foarte bune) au magazinele speciale (echivalentul aprozarelor, cine mai știe cuvântul ăsta) – numite „Frutas y verduras”. Și aici ajungem la durerea mea, daca la capitolul fructe stau excelent, având de la fructe locale (am găsit corcodușe – vândute pe post de prune) la fructe exotice, în special din America de Sud, la capitolul legume nu stau așa de bine. Pe de alta parte, nu am reușit să găsesc (și nu sunt singurul) vișine. Se pare că nu se fac pe aici și nici nu se importă.

Pe partea de legume, găsesc tradiționalii cartofi, roșii (care nu sunt chiar așa excelente peste tot), praz, ceapă uscată, 50 de tipuri de fasole (sunt mari mâncători de fasole și alte legume înrudite) și altele. Lipsesc aproape cu desăvârșire verdețurile, in afara de pătrunjelul verde pe care ți-l dă gratis (Daca mai cumperi și altele) și care nu este la vânzare. Trebuie să știi și să ceri. (Uneori la pescărie te întreabă dacă vrei și pătrunjel). În rest, nu găsesc niciun un fel de alta verdeață: mărar sau leuștean nu există. Mai au și țelină verde uneori.

Nu găsesc de asemenea rădăcinoase: țelină rădăcina, pătrunjel rădăcină, păstârnac sunt cvasi inexistente. Spre norocul meu, la Frutería la care mă duc constant (la care nu mă duceam inițial când m-am mutat aici pentru că aveam una mai aproape) au in majoritate cazurilor pătrunjel rădăcină și… am găsit chiar și țelină asta iarnă, dar de atunci nu au mai adus.

Bonus point:

Nu înțeleg de ce au roșii verzi amestecate la grămadă cu roșii semi-coapte și coapte? Adică același tip roșii, la un Carrefour Express le-am găsit super coapte și gustoase iar la aprozar erau verzi.

Pachetul cu „legume de supă” de la supermarket e o glumă (1 morcov, frunze de țelină verde, 1 nap și o ridiche albă). – îmi amintesc ce combinații bune de pungi de legume pentru supă aveau la supermarket în Olanda.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.