Coelho & Brown

Ma gandesc de ceva timp sa scriu despre „marii scriitori ai inceputului de secol 21”: Paulo Coelho si Dan Brown. Dar cum sunt un incult si nu am citit nici una din cartile celor doi nu pot. De ce nu am citit sau nu am incercat sa citesc? Publicitatea. In ochii mei, marketingul agresiv i-a distrus. Nu pot sa citesc un scriitor care are postere pe statiile de autobuz si bannere stradale. E scriitor sau circar? Poate am eu o ideea invechita despre scriitori, aceea ca un adevarat artist este modest, traieste in semi-saracie, moare parasit de toti si este apreciat numai dupa moarte.
Nu le-am citit cartile, dar am avut rabdare sa citesc prefatele prin librarii si cateva randuri din interior. Coelho se pare ca este obsedat de Orient: numele personajelor, ideei filosofice, actiunii preluate din miturile Orientului. Este o moda in vest preluarea unor mituri orientale si transpunerea lor in povesti de viata. Ce il fascineaza pe cititor la asta? I se dau niste ideei filosofice care par de neinteles si care sunt oarecum noi si ii sunt transpuse in povesti cu intriga vestica, intriga comerciala. Nimic spectaculos. Nimic metafizic. Se aplica un tipar si se baga bani in publicitate pentru a se produce o imagine. Imaginea scriitorului care a influentat gandirea secolului 21. Romanele lui Coelho sunt ideale pentru a fi transpuse in telenovele, bune pentru fanii emisiunii „Din dragoste”.
Celalalt mare scriitor, Dan Brown, in celebrul lui roman „Codul lui Da Vinci” a preluat niste idei gnostice vechi de secole si le-a aplicat peste un roman politist. Ce nu inteleg este cum de a reusit sa fie bagat in seama de cineva (nu ma refer la cititori, ca nu am nici cea mai vaga idee cum scrie, ci de cercurile inalte ale bisericii catolice)? Daca vrei idei gnostice, vezi aici si aici.

Facebook Comments

8 comentarii la „Coelho & Brown”

  1. Vezi ca si „metafizic” e un cuvant cam promovat in ultimul secol. Si Eliade. Si Dali. S-ar putea sa ramai doar cu Balzac si cu Sfintii Apostoli.

  2. Eu am citit cartile lui Dan Brown. Sint super. Dar nu inteleg cum poti vorbi despre o carte fara sa o citesti…

  3. nici eu nu inteleg asta… ziceam ca nu imi place ultra-promovarea asta si faptu ca a fost bagat la carti de cultura si nu la romane SF sau mai stiu eu ce chestii de aventuri/politiste/etc si ca este tratat ca o somitate in domeniu de se agita atata unii si altii sa nege sau sa afirme ce scrie acolo. este doar un scriitor de citit pentru relaxare nu un om de stiinta. Hai ca intru si eu in cercu celor care se agita si nu vreau. Ce am vrut sa zic este ca nu vreau sa citesc carti pseudo-stiintifice ca pe carti de cultura si am scris asta ca tocmai se tine gaudeamus zilele astea. (coelho e la reducere :p)

  4. Unii oameni scriu din inspiratie. Ceilalti scriu ca sa faca bani. Cateodata cei care scriu din inspiratie fac accidental bani. De cele mai multe ori nu.
    Lucrarile celor care scriu pentru bani se vand de obicei bine. Si sunt la moda. Pentru o perioada variabila de timp. Lucrarile celor care scriu din inspiratie nu sunt la moda, se vehiculeaza in cercuri de cunoscatori. Cateodata ajung accidental la moda.
    De cele mai multe ori cel care scrie pentru bani scrie ca sa vanda. Nu isi pune intrebari existentiale in lucrare, face o statistica a subiectelor de top si brodeaza o lucrare pe un astfel de subiect. Cel care scrie din inspiratie isi alege subiectul in asa fel incat sa-i oblindeasca propriile nelinisti. Isi exorcizeaza demonii in lucrare si apoi ti-i trimite tie cadou.
    In cele mai multe cazuri si unii si ceilalti sunt uitati in cateva zeci sau sute de ani. Unii si mai repede.
    Mai e si a treia categorie – a celor care scriu inspirat. Astia fac de obicei istoria.

  5. Cred ca Oblio a pus involuntar punctul pe I. Dan Brown, Sandra Brown, Paulo Coelho… Ce au astia in comun? Publicitatea. Ce spune asta despre continutul lucrarilor lor? Mai nimic. La fel cum tema default de pa blog-ul tau spune prea putine despre continutul post-urilor.

  6. What about Harry Potter si tanti Rowena sau cum se scrie… zilele astea e superpromovata la PROTV!
    Ce parere aveti – scrie inteligent pt. varsta ei? Asta deoarece [am vazut pe net] ca are cititori de toate varstele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.