Adam si Eva

Prima carte pe care am citit-o, in care se vorbeste cu adevarat despre “sufletul pereche” si incearca o oarecare patrundere a fenomenului a fost “Adam si Eva” a lui Liviu Rebreanu. Am citit-o pe la 19 ani daca imi amintesc bine… Cu cateva saptamani inainte ma intalnisem cu o fata si-mi vorbise despre asa ceva. I-am spus destul de amuzat ca nu cred in asa ceva. Ca totul tine de personalitatile celor doi si nu exista ceva hotarat dinainte de nastere. Am incercat sa ii aduc argumente atat religioase cat si logice. Nu vroia sa inteleaga si pace. Zicea ca ea crede ca are un suflet pereche. “Fata, ce sa ii faci”… mi-am zis atunci.
Imi amintesc si acum perfect acea seara insingurata, in care, plictisit, am inceput sa ma uit prin biblioteca sa vad daca gasesc ceva interesant de citit. Am luat o carte de povestiri de Vasile Voiculescu. Imi placeau povestirile lui, legate de mitologia romanesca. Am inceput sa o citesc… Dupa vreo juma de ora nu reuseam sa scap de plictiseala si sa ma intorc la carte. M-am reintors la biblioteca si am reinceput sa caut altceva. Atingeam fiecare carte cu degetul si treceam la urmatoarea. La unele nici nu le observam titlul. Dintr-o data degetul meu s-a oprit asupra unei carti subtirii…. Vad “Adam si Eva” – Liviu Rebreanu. O scot. Ma intrebam “Ce o fi cu cartea asta? Cum de nu am vazut-o pana acu? Cum o fi?”. Am luat-o si m-am dus in camera mea. In urmatoarele 2-3 ore nu m-am despartit de ea. Citeam… dupa fiecare capitol ma opream si imi venea sa zbier de furie, frustrare, bucurie si dorinta de a citi mai departe. Eram prins. Nu o puteam lasa din mana. Pana la urma am lasat-o dintr-un motiv personal. Daca citesc o carte foarte repede o uit la fel de repede. Vroiam sa “macin” ce citisem. Asa ca am lasat-o pentru a doua zi.
Am continuat-o si am terminat-o. La sfarsit m-am intrebat: “Si daca totusi ea a avut dreptate? Daca exista suflet pereche. Daca nu sunt in stare sa il gasesc sau il alung cu indiferenta. Cum il voi recunoaste?”
A trecut ceva timp. Au ramas doua constante: EU si intrebarea “Cum gasesc un suflet?”.

Probabil ca sarbatorile astea imi dau fel de fel de stari deprimante.

Facebook Comments

17 comentarii la „Adam si Eva”

  1. razvan eu sunt sigura c-o sa iti gasesti sufletul pereche si tu esti un baiat destept si o sa iti dai seama ca pe ea o asteptai. Sarbatori fericite si sa iti aduca mosul o fata frumoasa.

  2. Da Razvan si eu cred la fel. Esti un baiat frumos destept inteligent si sensibil.
    Mai ales frumos. Poate de aia nu reusesti sa-ti gasesti sufletul pereche.

  3. Oare adriana va fi cadoul tau de sarbatori? Ah… am uitat ca tie nu-ti plac sarbatorile… pacat…

  4. Virginia Says:
    prima carte la 19 ani? trist..

    you stupid mermaid, „prima carte… in care…”
    si doar stii ca in liceu nu citeam nimic si eram cel mai prost.

  5. Am citit aceasta carte, tot pe la 19 ani. Ma obseda… Credeam in sufletul meu ca SE POATE, EXISTA MAREA IUBIRE. Am doua divorturi, o alta tentativa de casatorie… si 38 de ani.
    Intr-o zi m-am inscris pe un site…Noi2. Imi ziceam: ce naiba caut eu aici, intre toti disperatii astia? Apoi imi spuneam: DACA EL EXISTA, trebuie sa il caut pe TOATE caile! Nu se stie UNDE IL VOI GASI!
    Razvan, nu iti pot povesti cat DE INCREDIBIL a fost totul! Cand l-am gasit, nimic NU era deosebit: o poza mica si stearsa, niciun text mai de Doamne-ajuta, dar STIAM CA TREBUIE sa-i spun ceva. Orice! Desi el era din Timisoara si eu din Brasov. Desi el cauta doar concitadine si eu…nimic! Desi primeam nenumarate mesaje, zilnic, de la toti cei „imediat cuceriti de imaginea mea”.
    Mi-a raspuns… In 11 zile, venea aici la Brasov. Calcand pe toate principiile, am mers la intalnirea cu un… necunoscut, la urma urmei. Am petrecut4 zile DE VIS!
    AM TRAIT PANA LA DURERE, MIRAREA SI BUCURIA de a ne fi gasit! N-am inteles cum. In cel mult o luna, voi pleca la Timisoara. Definitiv! Ne ucide distanta…
    Asta e povestea in linii mari. Amanuntele tin de domeniul incredibilului si imposibilului!…
    Si asa… ca mic detaliu: am asteptat toata viata ca un baiat, barbat, ce va fi fost sa fie, sa imi arate macar Luceafarul. El, intr-o seara, fara sa-mi cunoasca asteptarile… mi-a aratat tinandu-ma in brate Constelatii, calea Lactee…
    Stiu EXACT SI STIE SI EL (desi nu a citit Adam si Eva)ce au simtit Ana si Toma. (sper ca nu fac confuzie cu numele personajelor..)
    CREZI RAZVAN! SI SA CAUTI!
    Daniela

  6. eu l-am gasit….dar din pacate nu ne e dat sa fim impreuna in aceasta viata…poate intr-o viata viitoare…daca exista
    eu am citit cartea la 15 ani exact in perioada cand am iubit pt prima data…si mi-am creat un intreg univers in jurul acestui mit al androginului

  7. Nu cred ca exista suflete pereche oricate carti ar exista desprea asta.De fapt nu e ceva divin ci e ceva pagan care provine de la mitul androginului.

    Daca ar exista un suflet-pereche pt mine si eu neglijent m-as casatori cu sufletul tau pereche atunci tot lantul s-ar rupe, pt ca tu ai alege pe alcineva….si peste 10 ani cand vei trece prin orasul mu si vei zice pfoai astaia trebuia sa fie copii mei:)

    e penibil acest concept aceptat si nerumegat de multi.

    Dumnezeu ne da privilegiul sa alegem partenera de viata, si il slavesc pt aceasat colaborare divino-umana.

  8. am citit cartea acum vreo 6 ani… si a ramas atat, o carte citita… dupa multi ani mi-am descoperit sufletul pereche, stiam dintotdeauna ca el este, dar asteptam sa ma descopere si el pe mine. a urmat o relatie fulgeratoare, in care simti pur si simplu, ca aceasta este persoana langa care vei sta toata viata… numai ca, la foarte putin timp, cand totul era perfect, a facut accident si a murit, lasandu-mi sufletul sfaramat in mii de bucatele… acum gandindu-ma, imi dau seama ca… poate nu a fost a 7-a viata… sigur vom fi fericiti intr-un final… iar data viitoare ne vom recunoste sufletele, la fel ca si acum…

  9. salut ana-maria,
    imi pare tare rau de tragedia pe care ai trait-o si, chiar daca nu am trait asa ceva, cred imi pot imagina durerea ta.
    oricum, oricat ar parea de dur, sper sa gasesti o persoana pe care si care sa te iubeasca la fel sau chiar mai mult… chiar daca nu va fi sufletul pereche. eu cred ca iubirea este posibila.

  10. Razvan,da-mi voie sa iti spun ca intr-o situatie asemanatoare sunt si eu. m-am regasit in istorioara ta. cartea mi-a fost recomandata de un tip acum cateva sapt ,in speranta ca m-ar putea convinge ca exista suflet pereche. insa am uitat de ea,pana acum 2 zile, cand am venit acasa . plictiseala nu-mi dadea pace,asa ca am inceput sa caut in biblioteca….puneam mana pe fiecare carte ,insa cautam parca altceva..pana am dat de „Adam si Eva”…habar nu aveam ca o am si mi-am adus aminte si de tipul care mi-a recomandat-o. inca o citesc, mai am aproximativ jumatate, insa pare promitatoare:)

  11. Buna,
    Cred ca eu am ajuns in viata a saptea…. deoarece orice persoana am intalnit pana acum nu a fost pe inima mea, dupa o scurta perioada de timp petrecuta alaturi de o persoana realizez ca mai are cate o „fata” ascunsa sau nu il intreseaza esentialul la mine, sau nu simte ce simt si eu… etc.. M-am maritat acum 1 an si la inceput am zis ca el e jumatatea mea, dar nu a fost asa, suntem impreuna dar seara cand ma pun in pat langa el, il vad ca pe un strain. Citind cartea Adam si Eva revin mereu la aceiasi intrebare… De ce nimeni nu e pe inima mea? 🙁 poate nu am dat inca de acel „el”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.