Am obținut NIE-ul verde pentru copil

S-a terminat și epopeea NIE-ului verde pentru copil. Dar nu a fost așa simplu.

Am povestit în postările trecute diverse peripeții cu birocrația spaniolă.

Pentru a obține NIE-ul (CNP-ul pentru străini) pentru copil, este nevoie să aduc din România „certificatul de naștere multilingv” (este în toate limbile UE) care să nu fie mai vechi de 3 luni (în cazul în care am dat copilul spre adopție poate și nu mai e al meu!!!). Am încercat fără acest certificat în două locuri (din două localități diferite din Catalonia) și nu au vrut să elibereze NIE – că dacă nu e copilul meu și dacă certificatul de naștere original nu mai este de actualitate?

Am încercat în localități diferite deoarece prezentarea cererii se face doar cu programare și este aproape imposibil să prinzi o programare în Barcelona. În primul rând pentru că site-ul de programări arată tot timpul că nu există locuri disponibile și după 10 refresh-uri te trimite să completezi din nou un formular – așadar dacă încerci să faci programare de mână poate să îți ia câteva luni. În momentul în care totuși îți arată un loc disponibil, este peste 3-6 săptămâni și în alte localități.

Cum am fost de Paște în România, am fost și la primărie (fără programare) unde am primit o foaie de hârtie de la portar, am completat-o, peste vreo 30 de minute am intrat la biroul de depuneri, am depus-o și peste o săptămână m-am întors și am luat certificatul multilingv.

Întors în Barcelona cu acest certificat, am decis să apelez din nou la firma care m-a ajutat inițial când m-am mutat aici. Le-am trimis certificatul și au zis „perfect. încercăm să îți facem o programare, dar să știi că ne va fi foarte dificil”. După 3 săpămâni de așteptat, văzând că nu au fost în stare să facă programarea, am decis să pun în funcțiune bot-ul de făcut programări, dar din păcate nu mai funcționa (ăștia de la Poliție făcuseră modificări la pagină). Așa am decis să îmi fac propriul bot care completa automat formularul, dătea refresh la pagină și mă anunța dacă a găsit un loc. După ce l-am rulat câteva ore pe zi timp de vreo 2-3 zile mi-a găsit în sfârșit un loc peste vreo 3 săptămâni, într-un orășel la vreo oră de Barcelona.

Le-am zis celor de la firma de relocare că am făcut rost de loc și doar să îmi spună ce alte formulare să mai completez.

Ajunși acolo, scot eu toate formularele și așteptam cu sufletul la gură să îmi ceară certificatul de naștere multilingv pe care să îl scot încet și victorios din mapă… Dar surpriză. Tipa de la birou mi-a verificat formularele, NIE-ul meu, al soției, înscrierea la primărie (alta de padron) a mea și îmi cere înscrierea la primărie al copilului (pe care nu o aveam deoarece odată eliberată este valabilă doar… 3 luni – dacă vreau dovada pentru el că încă este înscris, trebuia să mă duc întâi la primărie să o iau – deoarece sunt prea proști să își conecteze sistemele). Pe punctul să fac atac cerebral, îi spun că nu am înscrierea la primărie a lui, dar e evident că nu locuiește singur la 6 ani. Dă din umeri și trece mai departe, după care zice: bine și ne dă hârtia cu Certificatul de Cetățean al UE (care include NIE-ul)…

Deci, în momentul ăla îmi venea să îi zic: CERE-MI THE FUCKING CERTIFICATUL MULTILINGV că din cauza lui am așteptat juma’ de an!!! – Dar am renunțat. Am luat hârtiile, i-am spus „gracias” și am ieșit cât de repede am putut.

End of Story!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.